obliczanie wysokości oprocentowania.
Lidka: Po dwóch latach stan konta przy rocznej kapitalizacji wzrósł z 20 000 zł do 27 848. Oblicz
wysokość oprocentowania.
Zadanie z I kl.LO. Z góry dziękuję bardzo za rozwiązanie.
pigor: ... , a jak nie miałaś wzoru na % składany , ale masz pojęcie o procencie danej wielkości,
niech
p%= ? − szukana wysokość oprocentowania w skali roku, to z warunków zadania :
(1+p%) [(1+p%)*20 000] = 27 848 ⇔ 20 000 (1+p%)
2 = 27 848 /: 20 000 ⇔
⇔ (1+p%)
2= 1,3924 ⇒ 1+p%=
√1,3924 ⇔ 1+p%= 1,18 ⇔
p%= 0,18=
18% . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
o

duże to oprocentowanie, chyba w Amber Gold ...