wzory redukcyjne
asdf: Witam

Mam takie zadanie, oblicz wzory redukcyjne:
i robię:
2 π = 360
o, czyli 4 π się skróci, zostaje
zgadza się?
2 paź 11:04
a:
2 paź 11:08
Aga1.: Tak.
| | 17 | | π | | π | | √2 | |
sin |
| π=sin(4π+ |
| )=sin |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
2 paź 11:08
asdf: Ok, a dlaczego mówi się, np. kπ, zamiast π? Dla wygody? Bo tego nie rozumiem
2 paź 11:13
Ajtek:
kπ oznacza wielokrotność π i k∊C.
2 paź 11:19
Ajtek:
Cześć asdf, jak studia?
2 paź 11:19
a: możesz sobie nawet dla wygodny napisać (180o * 17) / 4 = 765 = 2 * 360o + 45o
kπ − tyle razy powtórzy się 180o, to tak jakby całe elementy a resztę z dzielenie rozpatrujemy
osobno. Np.: tak jak z ciągami: mówi się an, a nie a1, a2, ...
2 paź 11:20
asdf: Ok, dzięki, jeszcze tego nie czaje, ale probuje

Witaj Ajtku, nawet dobrze tylko babka to zołza lekko
| | 11 | | 5π | |
tg |
| π = tg(2π + |
| ) = tg(U{4π + π]{3} = i teraz tak można? |
| | 3 | | 3 | |
bo robiłem to też tak:
| | 5π | | 900 | |
tg( |
| ) = tg( |
| ) = tg300o = tg(270 + 30) = ctg30o |
| | 3 | | 3 | |
dobrze zrobiłem czy to przypadek?
2 paź 11:25
asdf:
2 paź 11:40
asdf: mam też taki przykład:
| | −63π | | π | |
ctg( |
| ) = ctg( |
| − 16π) = ctg45o = 1 |
| | 4 | | 4 | |
−360
o i 360
o to jest to samo tak?
2 paź 11:45
asdf: ?
2 paź 12:10
asdf: zajrzy ktoś?
2 paź 12:28
Alicja:
A co to znaczy "oblicz wzory redukcyjne" ?
2 paź 12:36
Alicja:
i nie należy przechodzić na miarę stopniową, nawet dla wygody
2 paź 12:40
MQ: @Alicja −− a niby dlaczego?
2 paź 12:43
asdf: Mam treść zadania:
obliczyć:
czyli co innego jak zamienić na stopnie i ze stopni odczytać wartość?
2 paź 12:44
MQ: Akurat w tym wypadku
Aga1 podała ci wartość bez zamiany na stopnie
2 paź 12:46
asdf: | | −63π | |
sprawdzicie przykład ctg( |
| )? (post z 1145) |
| | 4 | |
2 paź 12:48
MQ: Dobrze
2 paź 12:51
Aga1.: | | −63 | | 63 | | 3 | |
ctg( |
| π)=−ctg |
| π=−ctg(15π+ |
| π}= |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 1 | |
−ctg |
| π=−ctg(π− |
| π)=−(−1)=1. |
| | 4 | | 4 | |
2 paź 12:53
Alicja:
Polecenie w tym zadaniu powinno być tak sformułowane: oblicz wartości funkcji
trygonometrycznych dla podanych miar kątów stosując wzory redukcyjne.
Jeśli dane wejściowe są określone w określonej mierze, to wszystkie obliczenia i działania
trzeba wykonywać w tej mierze Jeśli np. długości w jakimś zadaniu są podane w calach,
to obliczenia i odpowiedź zapisujemy stosując nie cm, a cale.
2 paź 12:56
MQ: @Aga1 −− tym razem zbyt skomplikowanie −− asdf o 1145 zrobił to prościej
2 paź 12:57
asdf: @Aga1.
a nie powinno być:
| | 3 | | 3 | |
−ctg(15π + |
| π) = −tg |
| π  |
| | 4 | | 4 | |
2 paź 13:02
Aga1.: ctg(α+kπ)=ctgα
2 paź 13:13
asdf:
| | 3π | |
−ctg(15π + |
| ) = −tg135o = −tg(90 + 45) = ctg45 |
| | 4 | |
racja ...Ty masz wprawę, ja muszę jeszcze duzo pocwiczyc
2 paź 13:36