Prosze o pomoc...
Patrycja: Odleglosc srodkow dwoch okregow od wierzcholka kata sa rowne 8 i 12. Okregi te sa styczne
zezwnetrznie i kazdy z nich jest styczny do obu ramion kata. Oblicz dlugosc ich promieni.
2 paź 10:00
Artur_z_miasta_Neptuna:

z tw. Talesa 'jedziesz'
2 paź 10:02
ania:
więc R
2 = 1,5 R
1
oraz R
1 + R
2 = 12−8 = 4
R
1 + 1,5R
1 = 4 ...itd
2 paź 10:06
Patrycja: a czemu R
1+R
2 = 12−8 , bo nie rozumiem tego
2 paź 10:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo R1 + R2 = odległość pomiędzy środkami okręgów (prawa część fioletowej krechy)
2 paź 10:40
magda:

rysuneczek dla lepszego zrozumienia
2 paź 10:44
Patrycja: Jaa juz rozumiem! Mogliby uczyc tak w szkole

Dziekuje bardzo!
2 paź 10:47