prawdopodobieństwo
jac: Czy ktoś może mi pomóc w tym zadaniu

Ze zbioru cyfr {5, 6, 7, 8} losujemy kolejno ze
zwracaniem dwie cyfry i tworzymy liczbę dwucyfrową. Wypisz wszystkie zdarzenia elementarne
tego doświadczenia losowego. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) utworzona liczba jest większa od 65
b) utworzona liczba jest podzielna przez 4
c) suma cyfr tej liczby jest liczbą pierwszą
nic z tego nie rozumiem


Eta:
Ω={ 55, 56, 57,58, 65, 66,67,68, 75,76,77,78, 85,86,87,88}
|Ω| = 16
A={ wypisz te ze zbioru Ω, które są większe od 65}
|A|= ich ilość
| | |A| | |
P(A)= |
| =.... dokończ |
| | |Ω| | |
B={ wypisz teze zbioru Ω które są podzielne przez 4 }
|B|= ich ilość
C = { wypisz te, których suma cyfr jest liczbą pierwszą}
Przypominam:
Liczby pierwsze: 2,3,5,7,11,13,17,19,23,29.....
P(C)=.......
powodzenia
Mila: To dlaczego nie uważasz na lekcji?
Wypiszę wszystkie możliwości:
Ω={(55)(56),(57),(58), (65),(66),(67),(68)(75),(76)(77)(78)(85)(86)(87)(88)}
zdarzenie (55) oznacza, że za pierwszym razem wylosowano 5, wrzucono do pojemnika i za drugim
razem też wylosowano 5
|Ω|=16 liczba zdarzeń elementarnych
a) A utworzona liczba większa od 65
|A|=11
nad resztą pomyśl