równanie
Ann: rozwiąż równanie x3−8=x2−4
jak to ugryźć? przenieść na lewo?
1 paź 23:01
konrad: tak
1 paź 23:02
ZKS:
(x − 2)(x2 + 2x + 4) − (x − 2)(x + 2) = 0
Działaj.
1 paź 23:02
Ann: powoooli

mam dopiero x
3−(x−2)(x+2)=0
ZKS jak to rozłożyles?
1 paź 23:04
Tomek: a3 − b3 = (a − b) x (a2 + ab + b2)
1 paź 23:07
Tomek: z prawej masz a2−b2=(a−b) x (a+b)
1 paź 23:09
Ann: ma wyjsc (x−2)(x2+x+2) i nie wiem jak doprowadzic do tego..
1 paź 23:09
ZKS:
x3 − 23 − x2 + 22 korzystałem ze wzory który zaprezentował Tomek.
a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2)
a2 − b2 = (a − b)(a + b).
1 paź 23:10
Ann: ok to już wiem, dzięki

a jak to przeksztalcic by wyszlo to co wyzej pisalam
1 paź 23:12
Ann: bo caly czas mi wychodzi (x+2)(x2+2x+4)
1 paź 23:13
ZKS:
Masz wspólny czynnik (x − 2) więc skorzystaj z tego.
1 paź 23:13
Ann: super , doszlam, dzieki bardzo!
1 paź 23:20
ZKS:
Proszę.
1 paź 23:23
pigor: ... no to , lub tak :
x3−8= x2−4 ⇔ x
3−x
2−4= 0 ⇔ x
3−2x
2+x
2−4= 0 ⇔ x
2(x−2)+(x−2)(x+2)= 0 ⇔
⇔ (x−2)(x
2+x+2)= 0 ⇔ x−2=0 ⇔
x=2 . ...
1 paź 23:38