obliczenia procentowe
Kaja: Wczoraj na lekcji matematyki w klasie Ib obecnych uczniów było 8 razy tyle, co nieobecnych.
Dzisiaj nie przyszło jeszcze dwóch i nieobecni stanowią 20 % uczniów obecnych. Ilu uczniów
jest w klasie?
To zadanie z I klasy LO. Proszę uprzejmie o wyczerpujące wytłumaczenie. Już wreszcie po tylu
zadaniach nie potrafię myśleć. Z góry dziękuję.
1 paź 22:48
sushi_gg6397228:
uklad rownan
x− obecni
y−nieobecni
....
1 paź 22:49
wmboczek:
8x − obecni x − nieobecni
x+2=20%*(8x−2)
1 paź 22:51
pigor: ... np. tak : niech
u=? − szukana
liczba uczniów w klasie ,
n − liczba uczniów
nieobecnych, to u−n − liczba uczniów obecnych , wtedy z warunków zadania
u−n= 8n ⇒ (*)
u=9n= ? − szukana
liczba uczniów klasy Ib , a dalej gdy nie przyszło
2 uczniów, to nieobecnych było teraz n+2, a obecnych 8n−2 , zatem z treści zadania :
n+2= 20%(8n−2) /*5 ⇔ 5n+10= 8n−2 ⇔ 12= 3n ⇔
n=4 , stąd i z (*)
u= 9*4=
36 − szukana
liczba uczniów klasy
Ib . ...
1 paź 23:12