zadania matematyka
daniel: Obliczenie pochodnych funkcji y(x). Trzeba znaleźć
1) y= sin3 5xcos2 x/3
2) y= −11/2(x−2)2 − 4/x−3
1 paź 22:14
ZKS:
Da się jeszcze bardziej zapisać to nie czytelniej?
1 paź 22:15
daniel: y = sin3 5xcos2 x/3
1 paź 22:50
daniel: za cos jest x przez 3
1 paź 22:51
Mila: | | x | | x | |
=[sin3(5x)]' *cos2 |
| +[cos2 |
| ]' *sin3(5x)= |
| | 3 | | 3 | |
dalej potrafisz?
1 paź 23:26
daniel: Prosiłbym o dalsze wytłumaczenie co i jak... i jakich wzorów użuwać przy ułamkach a jakich przy
sinusach i cosinusach...
2 paź 11:26
Mila:
[sin
3(5x)]'=3sin
2(5x)*cos(5x)*5=15sin
2(5x)cos(5x)
| | x | | x | | x | | 1 | | −2 | | x | | x | |
(cos2 |
| )'= 2*cos |
| *(−sin |
| )* |
| = |
| cos |
| *sin |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Ułamki piszemy tak: duże U[x][3] tylko zamiast kwadratowych nawiasów dajesz {}.
Napisałam kwadratowe, bo {} zniknęłyby.
Instrukcja pisania jest po lewej stronie pola tekstowego. Możesz też kliknąć po więcej
przykładów.
2 paź 17:26