wspolrzedne
anmi0op: Witam

Prosze o pomoc

Mając dany punkt przecięcia przekątnych w kwadracie S (−5,3) oraz współrzędne jednego z
wierzchołków C (−3,7) podaj wspolrzedne pozostalych wierzcholkow tego kwadratu.
Obliczyłam A=(−7,−1) z wektorow i stanelam w miejscu, co dalej?
1 paź 21:51
anmi0op: prosze
1 paź 22:21
loitzl9006:
Nie będzie to chyba najprostszy pomysł, ale nie wiem jak prościej to rozwiązać.
Skorzystaj z tego, że wektor SA ma być prostopadły do wektora SD.
→
SA = [ −2 ; −4 ]
→
SD = [ xD+5 ; yD−3 ]
iloczyn skalarny wektorów SA i SD ma być równy zero, więc z tego masz równanie:
−2*(xD+5)−4(yD−3)=0
pozostaje jeszcze uzależnić yD od xD. Można to zrobić poprzez wyznaczenie równania prostej
SD: y=f(x). Prosta SD jest prostopadła do prostej SC (wykorzystaj warunek prostopadłości
prostych), wyznaczonej przez dwa punkty S i C, i do prostej SD należy punkt S.
Jak już będziesz mieć f(x) czyli wzór prostej SD, to współrzędne punktu D będą takie: (xD,
f(xD)). Te obie współrzędne będą zależeć tylko od xD, a więc wcześniejsze równanie z dwoma
niewiadomymi xD i yD będzie można rozwiązać.
Po znalezieniu współrzędnych xD i yD znajdujesz współrzędne B.
1 paź 22:28
anmi0op: uff dziękuję za wyczerpująca odpowiedź, jutro to ogarnę i dam znać jak tam
1 paź 22:45
dero2005:

liczę współczynnik kierunkowy prostejSC
| | yC−yS | | 7−3 | |
aSC = |
| = |
| = 2
|
| | xC−xS | | −3−(−5) | |
liczę równanie prostej CS
y
CS = a
CS(x − x
C) + y
C = 2x + 13
licze współczynnik kierunkowy prostej CD
| | aSC−aCD | |
tgα = | |
| | = 1
|
| | 1+aSC*aCD | |
liczę równanie prostej CD
| | 1 | |
yCD = aCD(x − xC)+yC = |
| x + 8
|
| | 3 | |
liczę równanie prostej CB
y
CB = a
CB(x − x
C)+y
C = −3x − 2
liczę współczynnik kierunkowy prostej BD
liczę równanie prostej DB
| | 1 | | 1 | |
yDB = aDB(x − xS)+ ys = − |
| x + |
|
|
| | 2 | | 2 | |
szukam punktu D (porównuję proste CD i BD)
x = −9 y = 5
szukam punktu B (porównuje równania prostych BC i BD)
x = −1 y = 1
licze równanie prostej BA
| | 1 | | 4 | |
yBA = aBA(x − xB) + yB = |
| x + |
|
|
| | 3 | | 3 | |
szukam punku A (porównuje równania prostych AB i CS)
x = −7 y = −1
A (−7 , −1)
B (−1 , 1)
D (−9 , 5)
1 paź 23:13
Bogdan:

S = (−5, 3), C = (−3, 7).
→
SC = [2, 4], p = 2, q = 4,
→
AS = [2, 4], x
A + 2 = −5 ⇒ x
A = −7, y
A + 4 = 3 ⇒ y
A = −1, A = (−7, −1)
→
SD = [−4, 2], x
D = −5 − 4 = −9, y
D = 3 + 2 = 5, D = (−9, 5)
→
BS = [−4, 2], x
B − 4 = −5 ⇒ x
B = −1, y
B + 2 = 3 ⇒ y
B = 1, B = (−1, 1)
2 paź 00:15
Eta:
2 paź 00:19
loitzl9006:
tym moim sposobem dojdziesz do tego, że 0=0. Zapomniałem o warunku, że długość wektora SA (a
więc i odcinka SA) ma być równa długości odcinka SD.
Zadanie można też rozwiązać, wyznaczając równanie prostej SC, potem równanie okręgu o środku w
punkcie S i promieniu równym długości odcinka SC, a potem równanie prostej SD (⊥ do SC i
przechodzącej przez punkt S). Następnie rozwiązujesz układ równań złożony z równania okręgu i
równania prostej SD. Rozwiązanie tego układu to współrzędne B i D (punktów przecięcia prostej
i okręgu).
Można też tak: wyznaczyć równanie prostej SC w postaci ogólnej, potem wyliczyć długość |SC|
(połowa przekątnej kwadratu ABCD), i zauważyć że |SC|=|DS|=|BS|.
Punkty B i D będą równooddalone od prostej SC. Wykorzystaj wzór na odległość punktu D(xD,yD)
od prostej SC. Wstaw wszystkie dane do tego wzoru, otrzymasz równania dwóch prostych: k i
l, których odległość od prostej SC będzie równa |SC|=2√5. Wyznacz teraz równanie
prostej SD. Następnie rozwiąż układ równań złożony z równania prostej SD i prostej k
(rozwiązaniem będą współrzędne punktu B), potem układ równań z prostej l i prostej SD
(współrzędne D).
2 paź 12:38
Ann: dziękuje za tyle odpowiedzi

straszne jest to zadanie dla mnie

zatrzymałam się na liczeniu współczynnika kierunkowej prostej CD z postu dero2005 i nie wiem
czemu jest tak a nie inaczej? skad to się wzięło?
2 paź 15:45
Aga1.: Zastosuj sposób Bogdana ,jest najprostszy, gdyż jak wspomniałaś wiesz coś o wektorach.
2 paź 15:51
Ann: tylko właśnie w odpowiedziach z arkusza jest zrobione sposobem dero2005, ale faktycznie zrobię
to tym sposobem Bogdana, bo nie rozumiem za bardzo tamtego
2 paź 15:56
Ann: zrobione!
2 paź 16:01