Rachunek prawdopodobieństwa
gucio: W celu zmniejszenia ogólnej liczby meczów dwadzieścia cztery drużyny podzielono losowo na dwie
grupy po 12 drużyn. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A: drużyny x i y znajdą się w tej
samej grupie.
|Ω|=2704156
Problem mam z wyznaczeniem |A|. Wychodzi mi, że |A|=646646, natomiast w odpowiedzi do tego
zadania podane mam P(A)=11/23
: (((((((((
1 paź 21:40
Mila: A− x i y znajdą sie w tej samej grupie
A' − x i y w różnych grupach
24−2 =22 odejmuję 2 silne grupy
wybieram 11 drużyn z 22 drużyn i wybieram do tej grupy jedną silną drużynę
| | 2*22! | | 12!*12! | |
= |
| * |
| = |
| | 11!*11! | | 24! | |
| | 2*22! | | 11!*12*111!*2 | |
= |
| * |
| = |
| | 11!*11! | | 22!*23*24 | |
1 paź 21:54
Eta:
| | | | 24! | |
|Ω|= | = |
| −−− i na razie tak zostawmy |
| | | 12!*12! | |
z
zd. A −−− wybieramy te dwie drużyny X i Y ( traktując jako jedność) i dobieramy do nich
10 innych drużyn z 22 pozostałych drużyn
przy czym mogą trafić do jednej lub do drugiej podgrupy( czyli 2 możliwości)
i mamy:
| | | | 22! | |
|A|= 1* | *2= |
| *2 |
| | | 10!*12! | |
| | 22!*2 | | 12!*12! | |
P(A) = |
| * |
| =.... dokończ rozpisując silnie( ładnie się uproszczą |
| | 10!*12! | | 24! | |
1 paź 22:05
gucio: Dziękuję Wam bardzo za wyjaśnienie. Umknęła mi ta dwójka − "przy czym mogą trafić do jednej lub
do drugiej podgrupy (czyli 2 możliwości)" : (
1 paź 22:15