W czworościan foremny o krawędzi długości 16 cm wpisano kulę...
Emily: W czworościan foremny o krawędzi długości 16 cm wpisano kulę, a następnie w tę kulę wpisano
walec o wysokości 4 cm. Sprawdź, czy objętości tych trzech figur tworzą ciąg arytmetyczny.
1 paź 21:38
Mila: a=16 −dł. krawędzi czworościanu foremnego.
r− promień kuli wpisanej w ten czworościan
H− wysokość czworościanu
| | a3√2 | | 163√2 | | 1024√2 | |
Vczworościanu= |
| = |
| = |
| |
| | 12 | | 12 | | 3 | |
| | 4 | | 4 | | 4√6 | |
Vkuli= |
| πr3= |
| π*( |
| )3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
dokończ
1 paź 22:37
Mila:

h=4
V
walca=πr
2*h
Teraz sprawdź warunek ciągu arytmetycznego.
1 paź 23:22