.
asdf: Trygonometria − przypomnienie
Ma ktoś jakieś zadania?
1 paź 21:28
Godzio:
Co Cię interesuje ? Równanie, nierówność, jakaś nie trywialna tożsamość czy coś ciekawszego
typu "Wyznacz wartość sin18
o"

?
1 paź 21:29
asdf: Tożsamości były by najfajniejsze, ale co może być na pierwszych zajęciach z trygonometrii?
1 paź 21:31
Piotr:
na studiach ?
postac trygonometryczna liczby zespolonej
1 paź 21:32
asdf: I zajęcia, I rok...nie przesadzajcie
1 paź 21:33
Godzio:
To przypomnienie czy dopiero to zaczynasz

? (chyba, że w szkole zaczynasz, a masz to już
opanowane

? )
1 paź 21:33
Godzio:
Skoro tak, to tożsamości będą przydatne
1 paź 21:35
asdf: Opanowane to mam tyle co z podstawy...takie zadania na przypomnienie, na internecie szukalem to
na zadania.info sa same z tego, co nie mialem, a reszta to zadania na liczenie w pamieci...nic
normalniejszego nie ma
1 paź 21:35
Godzio:
Póki co daję takie co są przydatne w analizie/algebrze.
Wyprowadzić wzory na sumę/różnicę sinusów/cosinusów (wystarczy że zrobisz np sumę sinusów,
reszta jest analogiczna) − warto umieć wyprowadzić, na wszelki wypadek gdyby się zapomniało
wzorków
1 paź 21:38
asdf: | | x | |
nom  Tylko takich rzeczy jak |
| to ja nie mialem  Widzę, że czeka mnie duzo do |
| | 2 | |
nadrobienia...ale sprobuje..tw. cosinusow nie mialem tak samo
1 paź 21:38
Godzio:
I może jeszcze takie coś:
Znajdź zbiór wartości funkcji
f(x) = Asinx + Bcosx
1 paź 21:39
Godzio:
| | x | |
A co to takiego strasznego " |
| " ? Jeśli rozumiem to: |
| | 2 | |
sin2x = U{2tgx}{1 + tg
2x jest łatwiejszym dowodem ?
1 paź 21:40
asdf: Godzio, ty masz całkiem inną interpretacje słowa
podstawy niż ja
1 paź 21:40
1 paź 21:40
Ajtek:
Cześć Godzio
Jak dla asdf na podstawe to może być trudne.
1 paź 21:41
Godzio:
Piszę zadania takie, które Ci się przydadzą na pierwszy rok studiów, całek będziesz miał od
cholery z podstawienia uniwersalnego (to są te tożsamości z sinx i cosx wyrażonymi za pomocą
Tak samo iloczyn sinusów/cosinusów trzeba będzie zamieniać na sumę, aby wyliczyć całkę
1 paź 21:42
ZKS:
To ja dam takie z głowy wymyślone.
| | 2sin2(x) + 2cos2(x) | |
4tg2(x) + 5 = 1 + |
| |
| | | |
1 paź 21:43
Piotr:
biedny asdf
1 paź 21:45
asdf: nom
1 paź 21:46
asdf: Cos czuje, ze bede tu czesciej
1 paź 21:46
Ajtek:
Da sobie radę
1 paź 21:46
Godzio:
Hehe. Daje tylko propozycję, jeżeli uważasz, że to jednak za wysoki poziom to nie musisz robić

Ale myślę, że Ci się to przyda, a gdzie studiujesz jeśli można spytać ?
1 paź 21:46
asdf: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, wydział/kierunek: Informatyka
1 paź 21:47
Ajtek:
Wpadaj tak często jak będziesz musiał. Chociaż z mojej strony pomocy za wiele nie otrzymasz

.
1 paź 21:47
Godzio:
Hmm, to ciężko mi powiedzieć czego będą od Ciebie wymagać tam. najwyżej zajmiemy się
trudniejszymi rzeczami jak będziesz coś z tego miał
1 paź 21:49
asdf: Z góry dzięki, zadanie ZKS:
| | 2sin2x + 2cos2x | |
4tg2x + 5 = |
| |
| | | |
4tg
2x + 5 = 4cos
2x
nie ma tu błędu?
1 paź 21:52
ZKS:
Jak otrzymałeś 4cos2(x)?
1 paź 21:56
1 paź 21:57
ZKS:
| | 4 | |
Czyli to jest |
| a nie 4cos2(x). |
| | cos2(x) | |
1 paź 21:58
ZKS:
Zjadłeś jedynkę po prawej stronie zobacz na to co podałem.
1 paź 21:59
Ajtek:
| | 4 | |
A nie powienno być |
| |
| | cos2x | |
1 paź 21:59
asdf: Już zrobiłem, zapomniałem o tej jedynce
1 paź 22:03
asdf: Jak można to podobne kolejne
1 paź 22:03
asdf: Teraz spróbuję to
Godzia zrobić, pomęczę się
1 paź 22:06
ZKS:
Zrób te które podał Godzio bo na pewno Ci się przydadzą na studiach.
1 paź 22:07
Godzio:
1 paź 22:08
asdf: tylko jak ten przykład:
| | 2tgx | |
2sinxcosx = |
| |
| | 1 + tg2x | |
| | 2tgx | | | |
P = |
| = |
| = |
| | 1 + tg2x | | | sin2xcos2x + cos4x + sin2x | |
| | | cos2x | |
| |
| |
| = |
| cos2(cos2 + sin2x) + sin2x | |
| | | cos2x | |
| |
tędy droga?

Sorki, że tak pomału z tym idę, ale dopiero co sobie próbuje to ogarnąć (tak naprawdę od
początku − bo takich przykładów to jeszcze nie miałem)) i nie chcę myśleć w błędzie
1 paź 22:14
ZKS:
| | 1 | |
asdf przed chwilą miałeś identyczne zadanie ode mnie 1 + tg2(x) = |
| |
| | cos2(x) | |
| | 2sin2(x) + 2cos2(x) | |
4tg2(x) + 5 = 1 + |
| |
| | | |
| | 4 | | 1 | |
4tg2(x) + 4 = |
| / * |
| |
| | cos2(x) | | 4 | |
1 paź 22:20
Ajtek:
Działaj dalej, a nie beczysz

. Jeszcze jedno przekształcenie i masz rozwiązanie.
1 paź 22:21
asdf: | | 2sinx | | cos2x | |
| = |
| * |
| = 2sinxcosx = L |
| | cosx | | 1 | |
no nie wierzę ...
1 paź 22:21
1 paź 22:22
ZKS:
Kurdę muszą zacząć odświeżać po ciągle piszę już po fakcie.
1 paź 22:22
asdf: Tak się trafiło, że jak w zeszycie nabazgrole tego, to nic nie widać, przepiszę na edytor i
widzę co z tym się "je". Sorki, że to powiem, ale waszych postów nie widziałem jak pisałem odp

Powoli, ale do przodu, dzięki
1 paź 22:23
Godzio:
Ok

Pokażę w drugą stronę:
| | 2sinxcosx | | 2tgx | |
sin2x = 2sinxcosx = |
| = |
| (podzieliłem licznik i |
| | sin2x + cos2x | | tg2x + 1 | |
mianownik przez cos
2x)
1 paź 22:24
Godzio:
I co, aż takie trudne

?
1 paź 22:25
asdf: Jak się chwile posiedzi to się takie nie wydaje, jutro przyjdę z porcją zadań z
wykładów...będzie mordor...
1 paź 22:26
Ajtek:
Pamiętaj, że raz już Mordor został zdobyty, dlaczego masz tego nie powtórzyć

.
1 paź 22:29
asdf: oj tam oj tam
1 paź 22:31
Ajtek:
ZKS gdzie się spóźniasz, chyba nie w tym wątku

.
1 paź 22:31
ZKS:
Haha nie denerwuj mnie.
Godzio przepraszam że pytam ile brałeś za korepetycje jeśli
można wiedzieć?
1 paź 22:33
Ajtek:
ZKS, ja nie mając kierunkowego wykształcenia biorę trzy (wiadomoco) za godzinę zegarową.
1 paź 22:39
ZKS:
Dziękuję
Ajtek student biedna osoba a portfel prawie pusty.
1 paź 22:42
asdf: Ajtek, za osobę? A 15 zł/godz. jeżeli 2 osoby?
1 paź 22:42
Eta:
1 paź 22:43
Ajtek:
Za dwie osoby się nie biorę z prostego powodu. Mam mniej czasu na osobę → mniejsze efekty.
Zresztą trudno jest znaleźć dwie osoby na jednakowym poziomie.
Miałem taką sytuację tylko raz, bracia bliźniacy, obaj mocni, ale było mi ciężko mimo wszystko.
Były chwile, że obaj czegoś nie rozumieli, a były to dwie różne rzeczy. Tłumaczyłem jednemu
rzecz "a" a drugi nie wiedział skąd sie wzięło "b".
Jeden z nich rozpoczął studia matematyczne w tym roku

.
1 paź 22:46
asdf: No to gratuluje

Za 2−3 lata przyjdzie do Ciebie i kto inny będzie miał więcej pytań
1 paź 22:48
ZKS:
Heh
Eta mogła byś przed zrobieniem zadania tutaj komuś podać numer konta w banku i napisać
proszę uiścić opłatę przed zrobieniem zadania należy się tyle i tyle.
1 paź 22:50
Godzio: ZKS 25 − 30 zł
1 paź 22:51
Ajtek:
Wiesz, marny ze mnie "mistrz", ale satysfakcja w głębi gdzieś jest.
Jest, ponieważ nie zepsułem dobrego materiału.
1 paź 22:51
ZKS:
Również gratuluję talentu dydaktycznego.
1 paź 22:51
ZKS:
Dziękuję za odpowiedzi
Ajtek i
Godzio.
1 paź 22:52
Ajtek:
Eta myślę że za chwil kilka możesz skasować kilka wpisów wiadomojakich, tylko niech
ZKS się określi, że przeczytał

.
1 paź 22:52
Ajtek:
O już możesz

.
1 paź 22:52
asdf: A do dr. na uczelni zwraca się Pani/Pan doktor czy doktorze?
1 paź 22:53
Ajtek:
To nie jest talent dydaktyczny. Mam wiele luk w pamięci i czasami zderzam się ze ścianą. Wtedy
gnam młodych tutaj na forum z problemem
1 paź 22:54
Godzio:
Ja się zwracam Panie Profesorze

Jedynie do mgr na Pan
1 paź 22:54
Ajtek:
Pani/Panie i tutaj tytuł.
1 paź 22:54
ZKS:
Przeczytałem i właśnie proszę z moderatorów o usuniecie postów.
1 paź 22:55
Ajtek:
Ja też tak się zwracałęm do wszystkich na początku, nie mniej jednak każdy z wykładowców
zwracał uwagę aby używać tytułu.
1 paź 22:55
asdf: czyli Pani dyktator pasuje

?
1 paź 22:55
Ajtek:
Pani dyktator
1 paź 22:56
ZKS:
Najlepiej jak musiał bym mówić całym tytułem
"Panie profesorze nadzwyczajny doktorze habilitowany inżynierze".
1 paź 22:57
asdf: a jak powiem "e ty" to co się stanie?
1 paź 22:58
Ajtek:
Nie wiem, zawsze możesz spróbować

.
1 paź 22:59
ZKS:
To współczułbym wtedy na kolokwium lub na jakimś zaliczeniu tej osobie co by tak powiedziała.
1 paź 23:00
Ajtek:
ZKS i po co zdradzałeś taką tajemnicę. Przedmiot miałby opanowany na 150%

.
1 paź 23:02
asdf: kolokwium to sprawdzian, sesja to praca klasowa, wyklady − to teoria, cwiczenia − teoria w
praktyce, laboratorium − teoria w praktyce? tak?
1 paź 23:02
Godzio:
Sesja to nawał sprawdzianów
1 paź 23:04
ZKS:
Można tak przyjąć:
wejściówka (wyjściówka) − kartkówka
kolokwium − sprawdzian
zaliczenie − praca klasowa
sesja − matura.
1 paź 23:05
Ajtek:
A po sesji są wakacje, następnie kampania wrześniowa
1 paź 23:05
sushi_gg6397228:
Na informatyce na ZUT'ie ostro cisna z matmy, duzo osób mocnych z infy mialo kampanie
wrzesniową a matmy.
1 paź 23:07
ZKS:
Właśnie
asdf musisz się z rekrutować do kampanii wrześniowej bo tak to nie są studia.
1 paź 23:07
Godzio:
Albo zacząć robić moje zadania
1 paź 23:08
asdf: Jeszcze dobrze nie zacząłem, a już mówicie, że nie zdam...
1 paź 23:09
Ajtek:
U nas na roku ok 30 osób miało kampanię wrześniową z anglika. Skończyło się powstaniem
styczniowym

.
1 paź 23:09
asdf: @Godzio
Zrobiłem już dwa (z cosinusem tez!)
1 paź 23:09
asdf: @sushi
Ja mam z dr. Lizak, kojarzysz?
1 paź 23:10
Godzio:
To dobrze

Reszta może być jutro, czyli za około 45 min

U nas na roku było na początku było 160, teraz jest 54 jakoś
1 paź 23:11
asdf: Godzio, to jak mozesz to wrzuc jakieś zadanko, puki jeszcze nie spię
1 paź 23:12
ZKS:
Ajtek haha.
1 paź 23:12
Godzio:
Uproszczenie jednego z zadań, nie wiem czy podobne już robiłeś,
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
f(x) = sinx + cosx
1 paź 23:13
Ajtek:
asdf my piszemy o realiach studenckich i terminologii, źle nas zrozumiałeś

.
Jeszcze jedna anegdota odnośnie kampanii wrześniowej. Miałem na pierwszym roku logikę w
"późniejszym terminie" jako bonus.
Mama spotkała mojego wychowawcę ze szkoły podstawowej, polonistę przez "duże P". Rozmowa co tam
słychać, jak Artur sobie radzi , a mama że ma niezlaiczony jeden przedmiot. Na to padła
odpowiedź: "A co to za student bez poprawki"
1 paź 23:13
asdf: @Ajtek
no tak...
@Godzio
Nie mialem. Dlaczego jest to przedział <−1,5; 1,5>
1 paź 23:17
Ajtek:
ZKS to teraz jest śmieszne. Doktorka poszła ostro w obronie studentów, bo wrzesień to był
pogrom. Wstawiła się u dziekana wydziału za nimi i u rektora uczelni. Fakt, że była na uczelni
od spraw programowych czy jakoś tak.
To może dziwne, ale pod koniec lat 90−tych nie wszyscy mieli w szkołach średnich język
angielski

.
1 paź 23:17
ZKS:
To ja dam to samo to co podał Godzio na jedno kopyto:
f(x) = √3sin(3x) + cos(3x)
1 paź 23:18
Godzio: A kto powiedział, że taki jest

Pomyśl, jak zrobisz dzisiaj to może
Ajtek albo
ZKS Ci sprawdzą, bo ja już lecę spać,
w końcu wyjdzie, że nie wstanę na te wykłady ... Zapamiętaj, okres kiedy jesteś studentem jest
najlepszym jaki będziesz miał
1 paź 23:19
Ajtek:
Powiedział
Godzio z rocznym stażem

.
Ja nie sprawdzę bo nie zrealizowałem wakacyjnych celów matematycznych

.
1 paź 23:21
ZKS:
Jeszcze będę tutaj z 15 min i też lecę bo zaczynam od 8:15
Ajtek zajmie się na pewno
całym towarzystwem.
1 paź 23:22
asdf: Dużo ludzi mi to mówiło, że studia to najlepszy okres w życiu...
Nie miałem jeszcze takich rzeczy, więc chyba nie mam co strzelać

, a ZKS to chyba z kosmosu
wziąłeś te zadanie..
1 paź 23:23
Ajtek:
Ja właśnie znikam oglądać "Katastrofy w przestworzach"
1 paź 23:23
asdf: @Ajtek
Też nie zrealizowalem matematycznych celow wakacyjnych..Miałem ogarnąć trochę C++, zacząć
granice i trygonometrie. Skończyło się na gadaniu
1 paź 23:24
Ajtek:
asdf z mojej strony co mogę napisać: nos go góry i do przodu

No i "kopniak" na rozpęd

.
Powodzenia i nie dziękuj

.
1 paź 23:25
Ajtek:
Ja zacząłem od macierzy i na minorach skończyłem, a to tyle co nic

.
1 paź 23:27
1 paź 23:27
ZKS:
To ja włączam "Świat według Bundych".
asdf dałem prawie identyczne zadanie jak podał
Godzio.
1 paź 23:27
asdf: Ja i tak tego jeszcze nie rozumiem. Trochę wiedzy trzeba chyba do tego

dobranoc
1 paź 23:29
Ajtek:
Spokojnej nocy "żaku"

.
1 paź 23:29
ZKS:
Jeżeli chcesz mogę Ci zaprezentować jak się robi takie zadania o ile już spać nie poszedłeś?
1 paź 23:30
Ajtek:
Nie słyszysz jak chrapie?
1 paź 23:32
ZKS:
Dobra to już nie przeszkadzam bo obudzi się i nie wyśpi na wykłady i ćwiczenia.
1 paź 23:34
Ajtek:
Pierwszego dnia się spóźnić to wtopa. Nie mniejsza jak "ej Ty"

.
1 paź 23:35
ZKS:
Na prawdę profesorki mają siebie trochę za bogów i jeżeli coś im nie podpasuje to "kaputt" ale
powiedzieć "ej Ty" to koniec już z życia studenta.

Dobra lecę na spanie życzę miłego wieczoru.

Dobranoc.
1 paź 23:42
Mila: ZKS−trzeba 10 Eu.
1 paź 23:52
Eta:
15$
2 paź 00:22
Piotr:
@
Eta post
ZKS 22:55 i ten też poproszę
2 paź 00:34