planimetria -matura rozsz.
ak: Witam, proszę o pomoc. Mam problem z rozwiązaniem tego zdania :
Oblicz obwód i promien okregu opisanego na trojkacie ABC jezeli |AB| =3√5, |AC| = 2 i cosinus
kata ABC jest rowny −4/5
1 paź 21:18
ak: *zadania
1 paź 21:19
Godzio:
| | 4 | | 3 | |
cos(∡ABC) = − |
| ⇒ sin(∡ABC) = |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | |AC| | | 2 | | 10 | |
R = |
| = |
| = |
| |
| | sin(∡ABC) | | | | 3 | |
Nie za bardzo wiem, po co podali długość |AB|, chyba, że polecenie jest źle napisane
1 paź 21:23
ak: Dobrze przepisałam treść. Dziękuje za pomoc ale niestety odp się nie zgadza...
powinno być:
Ob=7+3√5,
R=(5√5)/2
Ale nie mam pojecia jak do tego doprowadzić.
1 paź 21:57