Wskaż wśród tych liczb, liczby ujemne. :)
Kasiaa: x=log 34 7
y=log2 9
z=log12 15
t=log7 34
ułamki za log są podstawą logarytmu
+ proszę o objaśnienie
(;
1 paź 20:56
PuRXUTM: z definicji
| 3 | |
| x=7 z tego widać że x będzie ujemne bo musimy " obrócić " ułamek bo jak będzie taki |
| 4 | |
| | 3 | |
to potęgując liczba |
| będzie malała − ale obliczyć dalej to nie umiem i zresztą w tym |
| | 4 | |
zadaniu nie trzeba
y=log
2 9 czyli
2
y=9 tutaj y>0 bo teraz liczba 2 będzie " rosła jak będziemy potęgować, jakbyśmy obrócili to
by malała itd.
1 paź 21:03