kombinatoryka
Pik: zad1 Wśród 6 danych punktów leżących na jednej płaszczyźnie nie ma 3 takich punktów które leżą
na jednej prostej. Ile istnieje różnych prostych, z których każda przechodzi przez 2 spośród
danych punktów?
zad2. Ile osób spotkało się, jeśli wszyscy przywitali się ze sobą i wszystkich powitań było 60?
zad3 Układamy 28 książek na dwóch półkach, tak aby na górnej półce było 15 książek. Na ile
sposobów możemy to zrobić, jeśli nie jest istotny porządek książek na poszczególnych półkach?
1 paź 20:36
Mila: | | | | 1 | |
2) | =60⇔ |
| n(n−1)=60⇔źle dobrane dane. |
| | | 2 | |
1 paź 20:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) przez dwa punkty przechodzi jedna i tylko jedna prosta.
| | | |
ile takich prostych jest | = ... |
| | |
| | | |
2) ilu było witających | = 60 ... wylicz 'x' |
| | |
| | | |
3) | ... ponieważ na górną półkę wybieramy z 28 książek, 15 sztuk. |
| | |
1 paź 20:54
Pik: Mam małe zaległości w tym dziale, moglibyście wytłumaczyć skąd te działania? Jak w 2 wyliczyć
x, i czemu w 3 nie uwzględnia się drugiej półki?
1 paź 21:01