Wytrzymałość materiałów
Grander:
Zad 1. Znaleźć średnicę pręta rozciąganego siłą F=40 kN, jeżeli wytrzymałość na rozciąganie
materiału Rm=380 MPa. Współczynnik bezpieczeństwa n=5
Zad 2. Na zbrojenie fundamentów użyto prętów stalowych o średnicy d=55 mm i wytrzymałości na
rozciąganie Rm=500 MPa. Obliczyć potrzebną siłę maszyny wytrzymałościowej, na której można
by te pręty rozerwać
Zad 3. Obliczyć bok poprzecznego kwadratowego przekroju słupa drewnianego, ściskanego siłami
osiowymi F=250 kN, jeżeli dopuszczalne naprężenie na ściskanie kc=10 MPa
1 paź 20:35
Grander: pomoże ktoś

?
1 paź 20:42
Grander: 
?
1 paź 20:51
dero2005:
zad 1
uwzględnij odpowiednie jednostki
1 paź 20:54
Grander: dobra a jeszcze Zad 3, bo w drugim mi zgodnie z odpowiedzią wyszło
1 paź 21:00
1 paź 21:01
1 paź 21:07
Grander: dzięki
1 paź 21:29
ja: Oblicz bok poprzecznego kwadratowego słupa drewnianego ściskanego siłami osiowymi o wartośći
250kN. Jeżeli dopuszczalne naprężenie na ściskanie wynosi 10MPa
30 paź 16:49