matematykaszkolna.pl
Prosze o pomoc , kompletnie niewiem jak to wykonać wixik: Witam , chciałby prosić o pomoc ponieważ mam 3 zadanie których nie potrafie zrobić , one są z książki z jednego działu a mimo to i tak nie wiem jak je zrobić , mianowicie : 1 zad Na przedłużeniu przeciwprostokątnej AB trójkąta prostokątnego ABC obrano punkt D tak ,że |BD|=|BC|. Oblicz |CD| , jeśli wiadomo że |BC| = 15 i |AC| = 8. 2 zad Wyznacz długość boku c trójkąta, jeśli dane są długości a,b dwóch jego boków oraz wiadomo , że ha + hb = hc , gdzie ha , hb, hc są długościami wysokości opuszczonych na odpowiednie boki tego trójkąta. 3 zad W trójkącie równoramiennym o polu 48 cm2 stosunek długości ramienia do długości wysokości opuszczonej na podstawę jest równy 5:4. Oblicz obwód trójkąta , długość wysokości tego trójkąta
1 paź 20:32
PuRXUTM: miałeś coś takiego jak twierdzenie cosinusów sinusów ?
1 paź 20:41
PuRXUTM: pierwsze mi wyszło 29,1 ( w przybliżeniu ) sprawdź w odpowiedziach ale jak nie miałeś cosinusów i sinusów to nie napisze ci jak to robiłem bo nie będziesz raczej wiedział o co chodzi
1 paź 20:51
wixik: miałem twierdzenie sinusów i cosinusów
2 paź 07:31
ania: 1 można z podobieństwa trójkątów ;>
2 paź 08:21
ania: rysunek
2 paź 08:23
ania: 17 oczywiście z pitagorasa
8 17 

=

y 15 
8 15 

=

8+y z 
i z pitagorasa x
2 paź 08:25
ania: zad 2 z pól ale skróciłam dwójki w mianowniku w pamieci emotka ha * a = hb * b = hc *c ha * a = hb * b
 b 
ha = hb *

a 
hb * b = hc *c hb * b = ( ha + hb )*c
 b 
hb * b = ( hb *

+ hb )*c
 a 
 b 
b = (

+ 1)*c
 a 
 b 
c=

b 

+ 1
a 

2 paź 08:32
ania: zadanie 3 to tylko 1 pitagoras ...obwód 32 wysokość 8
2 paź 08:34
ania: rysunek
2 paź 08:36
wixik: ania: ale właśnie z w odpowiedziach w książce jest inaczej w zadaniu 2
2 paź 12:16
Oj wixik: uruchom myślenie
 b ab 
c =

=

b 

+ 1
a 
 a + b 
2 paź 12:30
pigor: .... tam w zad 2) jest dobrze − choć można było to zrobić ... emotka zgrabniej − tylko przekształć wzór końcowy np. rozszerzając (mnożąc) jego licznik i mianownik przez "a", mianowicie:
 b b*a ab 
c=

=

=

− szukana długość boku c .

b 

+1
a 

a 
(

+1)*a
 b