funkcja kwadratowa: najmniejsza i największa wartość
Sock: Muszę obliczyć największą i najmniejszą wartość funkcji o podanym przedziale. Wszystko rozumiem
jak to się robi, obliczam najmniejszą wartość i jest ok, tylko nie mogę dojść do największej.
f(x)= − √2 (x+4)x x∊ <−3; − √2 >
W odpowiedziach najmniejsza wartość wynosi 3 √2 a największa 4 √2
1 paź 20:24
krystek: Podaj współrzędne wierzchołka i czy należy do podanego przedziału.
1 paź 20:26
asdf: musisz sprawdzić, czy p znajduje się w przedziale x ∊...., jeżeli tak to liczysz f(p) = q
a < 0 czyli q jest odpowiedzią jeżeli p należy do tego przedzialu
1 paź 20:26
Sock: obliczyłam p i wynosi ono 2 √2 i g 4{2} czyli wierzchołek paraboli wynosi (2 √2 ; 4 √2)
p nie należy do przedziału
1 paź 20:29
Sock: nie g tylko q
1 paź 20:29
krystek: To teraz zobacz jak wygląda parabola i gdzie będzie max a gdzie min
1 paź 20:35
Sock: najmniejszą wartość obliczyłam tylko nie mogę sobie poradzić z największą bo w ogóle mi nie
wychodzi 4 √2 tak jak jest w książce w odpowiedziach. Obliczam to tak:
f(− √2) = − √2 (x+4)x czyli podkładam liczbę pod x i
f(− √2) = −√2 (√2 + 4) * √2
1 paź 20:38
krystek: A jak policzyłeś p ?
1 paź 20:42
Sock: z wzoru p= −b/2a
1 paź 20:43
krystek: p=...?
1 paź 20:45
Sock: p= 2 √2
1 paź 20:47
krystek: b=.. ? a=.. wg Ciebie
1 paź 20:48
Sock: a= −√2
b= −4√2
1 paź 20:49
krystek: Podaj mi postać funkcji :f(x)=
1 paź 20:49
krystek: no właśnie , to p=?
1 paź 20:50
Sock: f(x)= −√2 (x+4)x czyli
f(x)= −√2 (x2 +4x)= −√2x2 − 4√2x
1 paź 20:52
krystek: ok p=
1 paź 20:53
Sock: p= 2√2
1 paź 20:53
1 paź 20:55
Sock: czyli q wynosi 4
√2 i to jest największa wartość
1 paź 20:57
krystek: tak
1 paź 20:58
Sock: bo p należy do przedziału. Wielkie dzięki za pomoc
1 paź 20:58
krystek: Następnym razem bądź uważny w obliczeniach
1 paź 20:59