.
ola: jak to zrobic ?
(x−4)
√x+1 < 4 − 2x
z gory dzieki
1 paź 20:12
ola:
1 paź 20:15
Saizou : najpierw wyznacz dziedzinę
1 paź 20:16
ola: wedlug mnie D : x ∊ <−1 , 4) u (4, +∞)
1 paź 20:18
Saizou : a jakie masz założenia?
1 paź 20:19
ola: 1. x ≠ 4
2. x+1 ≥ 0 ⇒ x ≥ −1
1 paź 20:20
Ajtek:
A dlaczego nie może być 4 w dzidzinie?
1 paź 20:21
Piotr:
a dlaczego wyrzucasz 4 z dziedziny ?
1 paź 20:22
ola: no nie wiem , myslalam ze x−4 ≠ 0
1 paź 20:23
Ajtek:
Gdyby x−4 było w mianowniku to tak, a tutaj nie

.
1 paź 20:24
mala: a czemu x≠4, nie wystarzczy tylko 2. założenie?
1 paź 20:25
ola: no dobrze , juz mam dziedzine ale co dalej? mam podniesc do kwadratu obie strony czy jak?
1 paź 20:26
asdf: nie mozesz, to nierówność
1 paź 20:27
ola: to moge pomnozyc obie strony przez x+1 ?
1 paź 20:28
ZKS:
Na razie wstrzymam się z podaniem rozwiązania.
1 paź 20:29
ola: to moge pomnozyc obie strony przez x+1 ?
1 paź 20:29
ZKS:
A skąd wiesz że x + 1 jest > 0 albo < 0 lub = 0?
1 paź 20:30
ola: nie wiem ale blaagaam zrobcie to bo ja nie umiem
1 paź 20:31
mala: z dziedziny x+1≥0
1 paź 20:32
ZKS:
Dam podpowiedź Ty spróbujesz dokończyć możesz zapisać do końca odpowiedź w celu
sprawdzenia go.
1 paź 20:32
ZKS:
(x + 1 − 5)√x + 1 + 2(x + 1) − 6 < 0 zał. x ≥ −1
√x + 1 = t ≥ 0
(t2 − 5)t + 2t2 − 6 < 0
1 paź 20:33
1 paź 20:33
ola: wyszlo mi tak samo jak asdf , do jest dobry wynik?
1 paź 20:35
Piotr:
wg wolframa nie
@ZKS tylko w ten sposob mozna to rozwiazac ?
1 paź 20:38
asdf: 
To nie wiem

Jeszcze do tego:
−1
≤ x < 3
Czemu akurat ten znak?
1 paź 20:42
ZKS:
Oczywiście Piotr że można dlatego dałem zał x ≥ −1 oraz t ≥ 0.
1 paź 20:42
ZKS:
Źle zrozumiałem Twoje pytanie myślałem że pytasz czy można nim rozwiązać. Inny sposób trzeba
by było pomyśleć pewnie da się to jakoś zrobić.
1 paź 20:44
mala: a w tym co ZKS napisałeś nie powinno być (x + 1 − 5)√x + 1 + 2(x + 1) − 7 < 0?
1 paź 20:47
Ajtek:
Hmmm prawie to samo
157332
1 paź 20:47
mala: a nie sry
1 paź 20:47
Ajtek:
Cześć
ZKS, asdf 
.
1 paź 20:48
asdf: Witaj Ajtek

Jutro pierwszy wykład a ja nie umiem nawet takiego zadania zrobić..

Co to
będzie

?!
1 paź 20:52
Piotr:
@asdf napisz jakie jest tozwiazanie nierownosci z t i pamietaj o zalozeniu.
1 paź 20:54
ZKS:
Witam
Ajtek.
1 paź 20:54
Ajtek:
Nie martw się mi tez nie idzie

.
1 paź 20:54
asdf: (t2 − 5)t + 2t2 − 6 < 0
2t2 + (t2 − 5)t − 6 < 0
Δ ≥ 0, x ≥ 1
(t2 − 5)2 + 48t2 < 0
t4 − 10t2 + 25 + 48t2 < 0
t4 + 38t2 + 25 < 0
a = t2 , ≥ 0
a2 + 38a + 25 < 0
Δ ≥ 0
Δ = 1444 − 100
TAKIE COŚ?! dalej tym iść?
1 paź 21:00
Piotr:
cos Ty zrobil

(t
2−5)t+2t
2−6<0
t
3−5t+2t
2−6<0
zwykla nierownosc wielomianowa
1 paź 21:03
asdf: ja już głupieje i tak...
jak to ugryźć? Nie mam pomyslu
1 paź 21:04
Ajtek:
2 jest pierwiastkiem

.
1 paź 21:06
Piotr:
pogrupowac lub podzielic

od grupowania jest
ICSP wiec nie bede sie z tym meczyl. mozesz
podzielic i dostaniesz postac kwadratowa
1 paź 21:06
1 paź 21:07
asdf: Ok, to lece

(t − 2)(t
2 + 4t + 3) < 0
(t − 2)(t
2 + t + 3t + 3 ) < 0
(t − 2)(t(t + 1) + 3(t + 1) < 0
(t − 2)(t + 3)(t + 1) < 0
i z założenia wychodzi, że jedynie t = 2 jest odpowiedzią...
√x + 1 = t
2 =
√x + 1
x = 3
a x = −1 to skąd się wzięło?
1 paź 21:10
ZKS:
Nie zapominajcie że t ≥ 0 więc nas guzik interesują te t które są < 0.
1 paź 21:11
Piotr:
a co jest rozwiazaniem nierownosci ?
1 paź 21:11
asdf: @ZKS
no to tak zrobiłem
1 paź 21:11
ZKS:
Więc rozwiązujesz nierówność t − 2 < 0 i pamiętaj o dziedzinie x ≥ −1.
1 paź 21:12
Piotr:
@asdf CO JEST ROZWIAZANIEM NIEROWNOSCI
1 paź 21:12
Piotr:
moze napisz juz. rozwiazaniem nierownosci jest przedzial. w tym przypadku, pamietajac o naszym
zalozeniu rozwiazanie tej nierownosci jest przedzial t∊<0;2)
1 paź 21:15
asdf: Ja juz tego nie czaje, pogubilem sie całkiem
1 paź 21:15
asdf: t > 0, t < 2, t ∊ (0;2)
To zauważyłem, ale co mi to daje?
1 paź 21:15
Piotr:
a dlaczego nagle t>0
1 paź 21:16
Ajtek:
t≥0
1 paź 21:17
asdf: √x + 1 = t ≥ 0
Tak napisał ZKS o 2033
1 paź 21:18
Piotr:
większe lub równe !
1 paź 21:19
asdf: Ja sobie z tym zadaniem dam spokój, na jutro muszę ogarnąć troche trygonometrie, przypomnieć
podstawy...do roboty
1 paź 21:19
pigor: ... , ja bym robił to np. tak :
(x−4)√x+1< 4−2x ⇔ (x−4)
√x+1<2(2−x) ⇔ (x=4 ∧ 0< −4) ∨ (x>4 ⇒ x+1>0 ∧ 2−x<0) ∨
∨ (x< 4 ∧ 2−x<0 ∧ (x−4)
2(x+1)< 4(2−x)
2) ⇒
⇒ x∊∅ ∨ x∊∅ ∨ (2< x <4 ∧ (x
2−8x+16)(x+1)< 16−16x+4x
2 ⇔
⇔ 2<x<4 ∧ x
3+x
2−8x
2−8x+16x+16−16+16x−4x
2< 0 ⇔ 2<x<4 ∧ x
3−11x
2+24x< 0 ⇔
⇔ 2<x<4 ∧ x(x
2−11x+24)< 0 ⇔ 2<x<4 ∧ x
2−11x+24<0 ⇔ 2<x<4 ∧ (x−3)(x−8)< 0 ⇔
⇔ 2<x<4 ∧ 3<x<8 ⇔
3<x<4 ⇔
x∊(3;4) . ...
1 paź 21:20
Piotr:
źle pigor..
1 paź 21:21
PuRXUTM: mi wyszło że x∊<−1;3) ale pewien nie jestem
1 paź 21:22
Piotr:
dobrze Ci wyszło.
1 paź 21:24
ZKS:
Piotr pokazać inny sposób chociaż nie wiem czy poprawny?
1 paź 21:27
Piotr:
bardzo prosze
1 paź 21:29
ICSP: Ja też zaraz napiszę swój sposób rozwiązania
1 paź 21:30
Piotr:
1 paź 21:31
ZKS:
Jeżeli x > 4 ∧ x < 2 ∧ x ≥ −1 to możemy podnieść obustronnie do kwadratu ponieważ
lewa i prawa strona są dodatnie jednak te założenia nigdy nie będą spełnione.
Następnie patrzymy jeżeli lewa jest mniejsza od zera a prawa większa lub równa zero to mamy
rozwiązanie.
x < 4 ∧ x ≤ 2 ∧ x ≥ − 1 ⇒ x ∊ [−1 ; 2]
Ostatni warunek jeżeli obydwie strony są ujemne to zmieniamy znaki na przeciwne i wtedy
podnosimy obustronnie do kwadratu.
x < 4 ∧ x > 2 ∧ x ≥ −1 ⇒ x ∊ (2 ; 4)
−(x − 4)p{x + 1) < 2x − 4 / * (−1)
(x − 4)p{x + 1) > 2(2 − x) / 2
(x − 4)2(x + 1) > 4(2 − x)2
x(x − 8)(x − 3) > 0 ⇒ x ∊ (0 ; 3) ∪ (8 ; ∞) ∧ x ∊ (2 ; 4) ⇒ x ∊ (2 ; 3)
Suma rozwiązań to:
x ∊ [−1 ; 2] ∪ x ∊ (2 ; 3) ⇒ x ∊ [−1 ; 3).
1 paź 21:32
Piotr:
hmm myslalem ze jakis prostszy bedzie

dziękuje .
1 paź 21:34
ZKS:
Pewnie
ICSP przedstawi coś prostszego ja niestety po pierwszym dniu na uczelni jestem
już zmęczony.
1 paź 21:36
Piotr:
ICSP to pewnie jakos pogrupuje
1 paź 21:37
ICSP: mam więc :
(x−4)
√x+1 < 4 − 2x , przy oczywistym założeniu x ≥ −1
Rozwalam na trzy przypadki :
1
o x < 4 , x ≥ −1
2
o x = 4
3
o x > 4
1
o x < 4
| | 4−2x | |
równanie będzie zawsze spełnione gdy |
| < 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; −2) suma (4 ; + ∞) // |
| | x−4 | |
uwzględniając przedział : x ∊ <−1 ; 2)
teraz rozwiązuje dla x ∊ <2 ; 4)
(x+1)(x−4)
2 > (4 − 2x)
2
(x+1)(x
2 − 8x + 16) > 16 − 16x + 4x
2
x
3 − 8x
2 + 16x + x
2 − 8x + 16 > 16 − 16x + 4x
2
x
3 − 11x
2 + 24x > 0
x(x−3)(x−8) > 0 ⇒ x ∊ (0;3) suma (8 ; +
∞) ⇒ x ∊ <2 ; 3)
tak więc rozwiązaniem z pierwszego przypadku jest :
x ∊ <−1;3)
2
o 0 < −4 sprzeczność
3
o
| | 4 − 2x | |
ponieważ |
| < 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; 2) suma (4 ; + ∞) otrzymuję sprzeczność. |
| | x−4 | |
Odp końcowa to suma rozwiązań ze wszystkich trzech przypadków w tym wypadku tylko z przypadku
pierwszego : x ∊ <−1 ; 3)
1 paź 21:40
Piotr:
wydaje mi sie czy zrobiles niemal identycznie jak
ZKS ?
1 paź 21:43
ZKS:
Pisałem że mogę mieć nie poprawne rozwiązanie ponieważ nie zajmuję się matematyką PRO na
studiach jak
ICSP czy
Godzio.
1 paź 21:47