pytanie
adaś:
mam takie coś (1−x2) mogę to rozpisać w postaci iloczynowej (x−1)(x+1) , pytam się nie dla jaj
, tylko zauważyłem inną kolejność wyrażeń i się chce zapytać czy mogę zapisać to pomimo tego w
postaci iloczynowej?
1 paź 19:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
prawie ... (1−x2) = −(x−1)(x+1) = (1−x)(1+x)
1 paź 19:51
adaś: dzięki
1 paź 19:53
Eta:
A jak rozpiszesz a2−b2=
a=1 , b= x
1−x2 =
1 paź 19:53
adaś: jak mam 3f(1x) chcę to pomnozyć przez x , to x mogę skrócić w nawiasie tzn. czy końcowe
wyrażenie to będzie 3f ?
1 paź 19:55
adaś: ?
1 paź 20:00
Krzysiek : Adas a co to jest to 3f(1/x) czy to f (1/x) to jest wartosc funkcji i masz to pomnozyc przez
3 . zapisz na przykladzie co chcesz zrobic
1 paź 20:09
adaś:
Ok, wstawię to tutaj :
| | 1 | | 2 | |
Znajdź wszystkie funkcje f: R→R dla których zachodzi równość f(x)+3f( |
| )= |
| , mówią że |
| | x | | x | |
aby to rozwiązać to trzeba w miejsce x podstawić wyrażenie 1−x
| | 3x2−1 | |
wynik ostateczny to : f(x)= |
| |
| | 4x | |
Męczę się z tym trochę, ale próbuje najpierw się pozbyć mianownika mnożąc przez x, nie powodzi
się, próbuje wyznaczyć b albo coś innego ale podstawić nie mam do czego potem bo nic nie
pasuje
1 paź 20:15
adaś: oczywiście f: R\{0}→R
1 paź 20:16
adaś: pomoże ktoś albo da jakąś wskazówkę ?

Wolałbym sam dojść do wyniku , może jakaś wskazówka
1 paź 21:27
adaś: ?
2 paź 19:59
ZKS:
A co nam da jeżeli wstawimy (1 − x) nic skąd wymyśliłeś że trzeba podstawić (1 − x)?
| | 1 | |
Jeżeli podstawimy za x = |
| otrzymamy układ równań: |
| | x | |
Rozwiąż układ równań i dostaniesz f(x).
2 paź 20:11
adaś: w wskazówce do zadania mówią aby podstawić 1−x za iksa, skąd Ci się wzięło nagle =2x

Jak to można zrobić podkładająć za iksa 1−x , bo mi nic nie wychodzi, proszę o pomoc
3 paź 19:30
adaś: bardzo proszę o pomoc post 1 paź 20:15 !
3 paź 19:38
adaś:
http://www.zadania.info/d412/8579529
znalazłem to zadanie , nie rozumiem dwóch rzeczy :
| | 1 | |
1) skąd się wzieło nagle f( |
| )+3f(x)=2x , tzn. jak to podstawiliśmy że wyszło tak ?Jak |
| | x | |
| | 1 | |
|
| zamieniło się na x  |
| | x | |
2) "Jeżeli odejmiemy od pierwszego równania drugie pomnożone przez 3 (żeby skrócić f( 1) x )"
skąd im to przedostatnie równanie wyszło
3 paź 20:01
adaś: | | 1 | | 2 | |
skoro podstawiamy |
| za x ,to jak z |
| wyszło 2x? |
| | x | | x | |
3 paź 20:03
3 paź 20:09
adaś: już wszystko wiem ! nie potrzebuję pomocy już
3 paź 20:11
Eta:
Dobra, dobra już Ci nie pomagam

3 paź 20:39
adaś: wszystkiego nie wiem

, dzięki Eta, ale za szybko zachciałem pomocy
3 paź 20:48