parametry
Natalka: 1Znajdź wartość parametru p , dla którego równanie ma jedno rozwiązanie
px2 +5px +10=0
czy wynik tego zadania to p=135
2 Znajdź wartość parametru t , dla któego równanie nie ma rozwiązań . W tym zadaniu robimy tak
samo jak w 1 tylko piszemy że delta <0?
1 paź 19:26
ZKS:
Tak tylko jeszcze trzeba zobaczyć co się stanie jeżeli p = 0.
1 paź 19:34
Natalka: 0,1x2 + 0,7x 10t = 0 można było by zrobić to na tym przykładzie bo nie rozumiem , jak mam
zobaczyć co się stanie jeżeli p = 0
1 paź 19:40
Saizou : 0*x
2 ile to się równa
1 paź 19:40
Natalka: no 0 xd
1 paź 19:44
Natalka: tylko ze tam jest 10t a nie 0 xd
1 paź 19:44
ZKS:
| 1 | | 7 | |
| x2 + |
| x + 10t = 0 |
| 10 | | 10 | |
Tak wygląda przykład?
1 paź 19:48
Natalka: tak , jak obliczyłam delte to wyszło mi 4t=0,49
1 paź 19:49
ZKS:
| | 49 | |
Δ = 4t + |
| taka Ci wyszła? |
| | 100 | |
1 paź 19:57
Natalka: takk , bo za pierwszym razem źle przeniosłam , i co dalej jak juz mam to napisane?
4t <−49100 to juz koniec zadania?
1 paź 20:01
ZKS:
Niestety Δ źle policzona sprawdź znaki czy nigdzie minusa nie zjadłaś na kolacje.
1 paź 20:03
Natalka: no to delta delta =4t −
49100
1 paź 20:07