l = 4
α = 60o
| H | √3 | ||
= sin α = sin 60o = | |||
| l | 2 |
| 2 | ||
a = | √3hp = 2√3
| |
| 3 |
| a2√3 | ||
Pp = | = 3√3
| |
| 4 |
| 3 | ||
Pb = | a*hs = 3√39
| |
| 2 |
| Pp*H | ||
V = | = 6 | |
| 3 |
Korzystając z własności trójkąta prostokątnego, którego miara kąta ostrego = 60o
| a | 1 | |||
oraz z zależności w trójkącie równobocznym (R = | i r = | R) otrzymujemy: | ||
| √3 | 2 |
| a | 1 | |||
R = | /*√3 ⇒ a = R√3 = 2√3, PP = | a2√3 = 3√3 | ||
| √3 | 4 |
| 1 | 1 | |||
r = | R = 1, h = √r2 + H2 = √1 + 12 = √13, PB = 3* | ah = 3√39 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
V = | *PP*H = | *3√3*2√3 = 6 | ||
| 3 | 3 |