Równania kwadratowe
Bartek: Rozwiąz równanie:
√x−1+√x+2=3
1 paź 19:15
Bartek: pls help
1 paź 19:27
ZKS:
Podnieś obustronnie do kwadratu.
1 paź 19:29
Bartek: tak ale wychodzą mi wyniki z kosmosu. Raz podnieść tylko czy dwa razy?
1 paź 19:31
Domiś: (√x−1+√x+2)
2=3
2
x − 1+ √x+2 = 9
√x+2 = x+10
(√x+2)
2= (x+10)
2
x+2= ........
dalej wyjdzie ci równanie kwadratowe, delta pierwiastki . Sprawdż czy otrzymane liczby
spełniają równanie czyli podstaw lewą za x i sprawdz czy ci wyjdzie 3 jeśli tak sie ciesz
1 paź 19:35
ZKS:
Zapisz tutaj jak to podniosłeś do kwadratu.
1 paź 19:35
ZKS:
Domiś a gdzie założenia co do pierwiastka arytmetycznego?
1 paź 19:36
Domiś: ojjj zrobiłam bład rachunkowy przy przenoszeniu x na druga strone
1 paź 19:36
Domiś: tutaj nie robisz załozeń tylko sprawdzenie
1 paź 19:37
asdf: x ∊ < 2;
∞)
x − 1 +
√x + 2 = 9
(10 − x)
2 = x + 2
100 − 20x + x
2 = x + 2
x
2 − 21x + 98 = 0
x
2 = 14
1 paź 19:39
Domiś: z tego co pamiętam to metoda analizy starożytnej


moze znajdziesz coś wiecej o niej
1 paź 19:40
ZKS:
Ja proponuje zrobić tak:
√x − 1 + √x + 2 = 3 / 2
x − 1 + √x + 2 = 9
x + 2 + √x + 2 − 11 = 0
√x + 2 = t ≥ 0
t2 + t − 11 = 0
Dalej Δ i wracamy do podstawienia.
1 paź 19:40
ZKS:
Tak metoda analizy starożytnej jeszcze pamiętam liceum.
1 paź 19:42
Eta:
1 paź 19:43
asdf: To u mnie jest źle?
1 paź 19:44
ZKS:
Oczywiście u mnie chochlik więc poprawiam.
t2 + t − 12 = 0
1 paź 19:45
Eta:
Sprawdź dla x= 14
1 paź 19:46
ZKS:
W porządku tylko że wyniki jeszcze trzeba sprawdzić asdf w sposobie co ja przedstawiłem
nie trzeba bo dałem warunek t ≥ 0.
1 paź 19:46
asdf: Trochę głupie pytanie zadam, ale dziedzina będzie taka?
x − 1 + (x + 2)
2 ≥ 0
x − 1 + x
2 + 4x + 4 ≥ 0
x
2 + 5x − 3 ≥ 0
oraz
x − 2 ≥ 0
cz. wsp?
1 paź 19:52
Bartek: w odpowiedziach jest x=7
1 paź 19:56
ZKS:
Jak napisał Domiś jeżeli robisz sposobem który zaprezentowałeś nie ustalasz dziedziny
tylko otrzymane wyniki sprawdzasz (metoda analizy starożytnych).
1 paź 20:00
ZKS:
t2 + t − 12 = 0 ∧ t ≥ 0
(t − 3)(t + 4) = 0 ⇒ (t = 3 ∨ t = −4) ∧ t ≥ 0 ⇒ t = 3
√x + 2 = 3 / 2
x + 2 = 9
x = 7
1 paź 20:01
asdf: To mimo wyznaczenia pierwiastków równania trzeba jeszcze to sprawdzić? Pierwszy raz takie coś
widzę
1 paź 20:02
Eta:
Sprawdzając dla x=7
√7−1+√7+2= √6+√9= √6+3= 3 −−− czyli ok
sprawdź podobnie dla x= 14
okaże się,że ..........
odp: jedynym rozwiązaniem jest x= 7
1 paź 20:04
asdf: To jaka tu będzie dziedzina, skoro x = 14 nie jest rozwiązaniem?
1 paź 20:04
Eta:
Tak jest przy metodzie starożytnych ........ wkradają się pierwiastki fałszywe

Dlatego trzeba sprawdzać rozwiązania!
Hmm skąd ja znam
Domisia 
Jak myślisz ?
ZKS ....... Ty też musisz go znać !
1 paź 20:07
ZKS:
Hehe detektywi nie jestem pewny czy o tą osobę chodzi.
1 paź 20:12
Eta:
1 paź 20:14
Saizou : o
TĘ osob
ę
1 paź 20:15
ZKS:
Patrz jaki mądry chodzi do szkoły to ma jeszcze polski ja już nie mam takiego przedmiotu.

Nie ale żarty żartami oczywiście dbajmy o nasz język ojczysty więc dziękuję za poprawę ale za
to dam Ci zadanie.
1 paź 20:19