rozwiąż równanie, silnia, symbol Newtona
Łukasz: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania:
1 paź 19:10
Łukasz: Nawet nie trzeba koniecznie podawać wyniku, tylko po prostu utknąłem w pewnym momencie i nie
potrafię przebrnąć przez tego Newtona, w szkole jeszcze go nie zaczęliśmy niestety. Proszę
więc przynajmniej o wskazówki.
1 paź 19:14
...:
| | (n+2)! | | (n−2)!(n−1)n(n+1)(n+2) | |
= |
| = |
|
|
| | 4!(n+2−4)! | | 4!(n−2)! | |
| | n! | | (n−3)!(n−2)(n−1)n | |
= |
| = |
| ... baw się dalej ... |
| | 3!(n−3)! | | 3!(n−3)! | |
1 paź 19:37
...:
n1=3
n2=14
1 paź 19:52
Łukasz: dzięki
1 paź 20:06