zbiory
Joanna: wyznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań równania |x+y|=|x|+|y|
1 paź 18:40
Joanna: mógłby mi ktoś pomóc ?
1 paź 18:55
...:
co mżesz powiedzieć o znakach x i y aby zachodziła równość

?
1 paź 19:10
Joanna: nie wiem
1 paź 19:16
...: czy może zachodzić kiedy są różnych znaków

?
1 paź 19:22
Joanna: no wsumie nie
1 paź 19:23
...:
... no i masz rozwiązanie ... które ćwiartki

?
1 paź 19:27
Joanna: I i III
1 paź 19:45
Joanna: tylko jak to zapisać ?
1 paź 19:46
Joanna: wiem jaka jest odpowiedź ale nie wiem skąd to się wzięło w sensie że nie wiem jak to zapisać
1 paź 19:47
...: w której ćwiartce zarówno x jak i y są ujemne

? ... i zaznacz ćwiartkę ...
a w której są dodanie ... zaznacz ... i na tyle ...
1 paź 19:58
Joanna: czyli nie trzeba do tego nic zapisywać ?
1 paź 20:00
ZKS:
Trzeba napisać że równość zachodzi tylko i wyłącznie przy wyrażeniach x , y ≥ 0 i zaznaczyć
odpowiednią ćwiartkę.
1 paź 20:05
ZKS:
I oczywiście kiedy jednocześnie x < 0 ∧ y < 0.
1 paź 20:06
Godzio: Jak bardzo chcesz zapisać:
Równość zachodzi tylko wtedy gdy x i y są tych samych znaków. Mianowicie:
x,y > 0 otrzymujemy:
L = x + y, P = x + y ⇒ L = P
Analogicznie x,y < 0
Przypadki gdy x = 0, y − dowolne lub y = 0, x − dowolne są oczywiste
Sprawdźmy co się dzieje, gdy np. x > 0, y < 0
L = |x + y| (na razie nic nie możemy powiedzieć)
P = x − y > 0
Korzystamy z |x| = y > 0 ⇒ x = y lub x = −y
|x + y| = x − y ⇒ x + y = x − y lub x + y = − x + y ⇒ y = 0 lub x = 0, sprzeczność bo x > 0, a
y < 0
Analogicznie dla x < 0 i y > 0
1 paź 20:11