...
LO: Wykaż, że dla dowolnej wartości parametru p wielomian px3+x2(p−2)−x(1+2p) ma trzy pierwiastki
rzeczywiste.
x[px2+x(p−2)−(1+2p)]
x=0 Δ> 0
Czy o to chodzi ?
1 paź 18:03
Ajtek:
Tak.
1 paź 18:09
Saizou : i jeszcze powinna być założenie że pierwiastki z równania kwadratowego powinny być różne od
zera
1 paź 18:12
nn: a czy jak dla p=0 to też zachodzi przecież gdy p=0to będzie to równanie kwadratowe


prosze o podpowiedź
16 lut 23:52
16 lut 23:59
Rin: a znasz definicje funkcji kwadratowej?
dla a roznego 0 i dla b,c nalezacego do rzeczywistych mamy y=ax2+bx+c
17 lut 00:06
nn: na ale jak p=0 to będą max 2 rozwiązania


?
17 lut 00:09
nn: może ktoś mi to wyjaśnić bo naprawde nie rozumiem
17 lut 00:15
Dominik: dlatego
a ≠ 0
Δ > 0
f(0) ≠ 0
17 lut 00:37