liczby naturalne
edek: Witam,proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań
Uzasadnij,że suma:
a)trzech kolejnych liczb podzielnych przez 3 jest podzielna przez 9
b)czterech kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna przez 8
c)pięciu kolejnych liczb parzystych jest podzielna przez 10
1 paź 17:27
Saizou : a)załóżmy że n jest podzielne przez 3
n+n+3+n+6=3n+9=3(n+3) i pomyśl nad komentarzem
b) niech k będzie nieparzyste
k+k+2+k+4+k+6=4k+12=4(k+3)
c)niech p będzie parzyste
p+p+2+p+4+p+6+p+8=5p+20=5(p+4)
i dopisz komentarze
1 paź 17:31
...: 3n+3(n+1)+3(n+2)=9n+9=9(n+1) −
1 paź 17:34