.
ola: jakie jest x jeśli x
2 ≥ −1

z gory dzieki
1 paź 17:12
Saizou : x∊R, bo kwadrat liczby zawsze jest ≥0
1 paź 17:12
ola: dzieki
1 paź 17:14
Krzysiek : kwadrat liczby jest ≥0 a tu ma byc x≥−1
1 paź 20:53
Saizou : a ja jednak widzę tam zapis x2≥−1
1 paź 20:55
Krzysiek : taZuwazylem to wczesniej ale juz nie poprawialem czyli moze byc x2=−1 ? bo jest x2≥−1
1 paź 22:07
konrad: ≥ znaczy większe LUB równe,zatem jak jest ≥−1 nie znaczy że x musi być = −1
1 paź 22:11
adaś: czy jak jest x2= −1 , to x∊R ?
1 paź 22:11
Krzysiek: nie, wtedy x∊C (zespolonych)
1 paź 22:13
Mateusz:
adaś podnieś dowolną liczbe rzeczywistą do kwadratu i sprawdz czy w ktoryms z przypadków
otrzymasz liczbe ujemną

najlepiej przeleć cały zbiór

nie no żartuje. Nie takie
działanie jak np i
2=−1 jest prawdziwe w zbiorze liczb zespolonych
1 paź 22:15
pigor: ... jak nie "widzisz", to narysuj sobie parabolę y=x
2 i prostą y= −1 to zobaczysz czy
istnieje x takie , że x
2= −1 . ...
1 paź 22:15
adaś: a dla licealisty to x2=−1 ,to jest sprzeczność ?
1 paź 22:17
Piotr:
tak...
1 paź 22:24
adaś: ?
1 paź 22:24
adaś: dzięki
1 paź 22:25
Krzysiek : KOnrad nie chce wchodzic w dyskusje bo Adas juz i tak ma za duzo namieszane w glowie zeby mu
jezce zawraca glowe czescia rzeczywista i urojona (i) liczby zespolonej i niedlugo mu peknie
bo chlopak za bardzo chce ale jesli bylobyx2 ≥0 to nie ma problemu NO ale jest ≥−1 wiec x
nie musi ale moze byc rowne −1 .. Niech Adas sobie juz zakoduje w glowie ze x2=−1 to jJEST
SPRZECZNOSC w ZBIORZE LICZB RZECZYWISTYCH.
2 paź 20:11