PYTANIE
xAdax: help
jak zrobić zadanie z graniastosłupów gdy jest podany kąt α np ctgα=5
√6/12





?
1 paź 16:46
Mila: Napisz treść zadania.
1 paź 16:48
xAdax: Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o długośći 24 dm tworzy z podstawą kąt
którego ctgα=5√6/12. Oblicz Pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
1 paź 17:07
Mila:

Dane:
d=24
Szukane: P
c; V
g
V
g=P
ABCD*H
P
c=2*P
ABCD+4*a*H
W ΔD'DB:
| | p | | 5√6 | | 5√6 | |
ctgα= |
| = |
| ⇔p= |
| H |
| | H | | 12 | | 12 | |
p
2+H
2=24
2
Dokończ, potrafisz?
1 paź 17:44
xAdax: sądzę że tak

narazie dziękuję jak coś to będe pytac
1 paź 17:48
Mila: Podaj, jaka jest odpowiedź, wychodzą nieciekawe liczby.
1 paź 17:49
dero2005:

D = 24 dm
z pitagorasa
d
2 + h
2 = D
2
| 150h2 | |
| + h2 = 576 |*144
|
| 144 | |
150h
2 + 144h
2 = 82944
294h
2 = 82944
d = ze wzoru w trzeciej linijce
V = a
2*h =
P
c = 2a
2 + 4a*h =
1 paź 17:49
xAdax: właśnie nie mam odpowiedzi
1 paź 17:52
xAdax: wiem tylko tyle że 3 profesorki od matematyki miały trudności z rozwiązaniem tych zadani ( bo
jest ich więcej) i z tego co wiem to w ogole ich nie rozwiązały.
1 paź 17:52
dero2005:
zadanie jest bardzo proste, tylko wyniki nieciekawe
1 paź 17:59
Mila: Pewnie nie chciało im się liczyć.
Dero jest szybki Bill.
h −jeszcze skróciłam przez 3.
1 paź 18:01
xAdax: aha no tak jak ktoś zobaczy że wyniki są nieciekawe to się zniechęca np JA


to jak dero2005
tak dobrze Ci idzie to może pomożesz mi jeszcze tak z 2 ? , 3 ? mam jutro kart z tego
1 paź 18:03
Mila: Wpisuj zadania. Nie jestem Dero, ale ..
1 paź 18:10
Piotr:
cóż za skromność !
1 paź 18:12
Mila: Piotrze, to do mnie? Dziękuję za kardioidę>
1 paź 18:15
Piotr:
tak, do Ciebie

nie jestem Dero, ale... hi hi

juz widzialem podziekowanie

. to jeszcze raz : proszę uprzejmie
1 paź 18:18
1 paź 18:20
xAdax: czekam cierpliwie
1 paź 18:20
dero2005:

d = 8
s
2 = d
2 + s
2 − 2d*s*cos α
s
2 − s
2 = d
2 − 2dscosα
0 = d
2 − 2d*s*cosα
2d*s*cosα = d
2
| | d2 | | 82 | |
s = |
| = |
| = 6
|
| | 2*d*cosα | | 2*8*23 | |
h =
√s2 − a2 =
√62 − (4√2)2 =
√36 − 32 =
√4 = 2
V = a
2*h = (4
√2)
2*2 = 64 cm
3
P
c = 2a
2 + 4a*h = 2*(4
√2)
2 + 4*4
√2*2 = 64 + 32
√2 = 32(2 +
√2) cm
2
1 paź 19:32
xAdax: dziękuję ślicznie.fajnie by było jak byś mi trochę swoijej inteligencji i sprytu do robienia
zadań oddał

1 paź 19:52
dero2005:

zad 8
dane: r, α
a = 2r
√3
h = a*tg α = 2r tgα *
√3
V = P
p*h = 18r
3tgα
P
c = 2*P
p + 3*a*h = 6r
2(
√3 + 6tg α)
1 paź 19:57
xAdax: dzięki dzięki
1 paź 20:25
xAdax: Odnośnie tego pierwszego zadania , którego treść tutaj dodałam mam pytanie , głupie ale mam,
jak jest h2=82944/294 to jak to dalej wyszło że taka liczba powstała z pierwiastkiej , jak to
jest skrócone ? jak znalźc wspólną liczbę dla takich liczb dużych
8 paź 19:53
Mila: Sprawdzam, czy da się wyciągnąć pierwiastek, jeśli nie to,
Szukamy NWD, albo upraszczamy po kolei, potem resztę
rozkładamy na czynniki pierwsze i wyciągamy pierwiastek z czego się da.
W tym akurat Dero pomylił się, to zrobię.
| √82944 | |
| =wyciągam pierwiastek z licznika |
| √294 | |
| | 288 | | 288√6 | |
= |
| = |
| =upraszczam przez 6 |
| | 7√6 | | 7*6 | |
8 paź 20:26
xAdax: czarna magia...
8 paź 20:45
Mila: Której linijki nie rozumiesz?
8 paź 20:58
xAdax: drugiej
8 paź 21:42
Mila: √82944=288 kalkulator
294=2*147=2*7*21=2*7*7*3=49*6
√294=
√49*6=7
√6
| 288 | | √6 | |
| * |
| = usuwam niewymierność z mianownika |
| 7√6 | | √6 | |
To Ci wyjaśnia?
Jesteś z poziomu podstawowego czy rozszerzonego?
8 paź 22:47