potęgi.
Ruddad/:
Poddaje się.
Nie mam pojęcia jak do tego podejść.
A więc...
√1132−1122 + √892−802 = ?
Wychodzą mi miliony różnych wyników ,ale z tego co podpatrzyłam na końcu zbioru powinno to być
54.
1 paź 16:34
krystek: √(113+112)(113−112)+p{ dokończ
1 paź 16:48
Krzysiek : Prawidlowa odpowiedz bedzie 28. tak jak to zrobil krystek w pierwszym pierwiastku zastosuj tak
samo wzor skroconego mnozenia dla drugiego czyli a2−b2=(a+b (a−b) gdzie a=89 a b=80 teraz
juz zrobisz bez problemu
1 paź 21:04
Ruddad/: Ale na końcu jest czarno na białym napisane 54.
Wątpię aby był to błąd w druku ,ponieważ nikt z klasy o tym nie wspominał a sporo osób ma to..
Przykład pochodzi z działu 'potęga wykładniku ujemnym'.
2 paź 13:58
ania: 15 + 3*13 = 54
2 paź 14:23
ania: √1*225+√9*169
2 paź 14:32
Ruddad/: O jacie ,jakie to proste.
Przez pięć dni ,dzień w dzień do tego siadałam i nic mi sensownego nie wychodziło..
Dzięęki śliczne. Następnym razem od razu będę szukać wzorów skróconego mnożenia ;>
2 paź 14:41
Krzysiek : Tak zgadza sie . poapatrzylem na pierwdszy przyklad i i policzylem ze 89−80=1 . Przepraszam
kolege .
2 paź 16:02