prawdopodobieństwo
mikusia: Z pudełka w którym było 6 kul białych i 4 kule czarne losowano po jednej kuli w końcu została
tylko jedna kula. Jakie jest prawdopodobieństwo że jest czarna?
kurcze nie umiem zrobic tego zadania.. znaczy na chłopski rozum wydaje mi sie ze bedzie 0,4,
ale nie mam pojecia jak to zapisac niestety
1 paź 16:29
konrad: bo i tyle będzie
|Ω|=10
|A|=4
1 paź 16:31
mikusia: aha teraz sie zorientowałam, to jest po prostu zadanie odwrotne np do zadania w którym wylosuje
sie jedna kule i trzeba stwierdzic jakie jest prawdopodob. ze jest to kula o okreslonym
kolorze tak ?
1 paź 16:34
konrad: no tak jakby
1 paź 16:49
konrad: oczywiście można by zrobić też w "normalną" stronę, tylko po co
1 paź 16:51
mikusia: Kondrad a w tą "normalną" strone to dużo liczenia jest ? mogłbyś mnie jakos naprowadzić jak to
zrobic ?
1 paź 17:02
konrad: |Ω|=10*9*8*7*6*5*4*3*2=3628800
|A|=9*8*7*6*5*4*3*2*1*4=1451520
1 paź 17:22
konrad: w sumie można to było tak:
|Ω|=10!
|A|=9!*4
1 paź 17:23
mikusia: jejć nie rozumiem skąd Ci się to wzieło
|Ω|=10*9*8*7*6*5*4*3*2=3628800
|A|=9*8*7*6*5*4*3*2*1*4=1451520
1 paź 17:58
konrad: wybieramy 9 kul
wszystkich możliwości jest 10*9*8*7*6*5*4*3*2, bo najpierw możemy wybrać kulę 1 z 10, potem 1 z
9 itd.
możliwości sprzyjające liczone są na podobne zasadzie jak wszystkie możliwości, tylko że
zaczynamy od 9 gdyż ta jedna kula musi zostać,więc liczymy tylko możliwości dla 9 kul; na
końcu jest *4 gdyż są 4 czarne kule
1 paź 18:14
mikusia: ok dziekuje Ci bardzo
1 paź 18:15