wartość bezwzględna
Joanna: 2|x+1|>x+4
jak to rozpocząć ?
1 paź 16:27
Saizou : licz na przedziałach
x<−1 oraz x≥−1
1 paź 16:29
Joanna: a dokładniej ?
1 paź 16:31
Saizou : określ znak w wartości bezwzględnej na dodatni czy ujemny
a dla x≥0
lal=
−a dla x<0
1 paź 16:33
Joanna: nie wiem za bardzo jak to zapisać nie wychodzi mi..
1 paź 16:33
Joanna: tyle to wiem
1 paź 16:34
Joanna: jak to mam wstawić do równania?
nie zgadza mi się z odp
1 paź 16:35
Saizou : dla x<−1
lx+1l=−x−1
dla x≥−1
lx+1l=x+1
i wstaw to do równania zamiast wartości bezwzględnej
1 paź 16:37
ICSP: Saizou a mi zrobisz jeden przykład?
1 paź 16:48
Saizou : np.
2lx+1l>x+4
2
√(x+1)2>x+4 /
2
4(x+1)
2>(x+4)
2
4(x
2+2x+1)>x
2+8x+16
4x
2+8x+4>x
2+8x+16
3x
2>12 /:3
x
2>4
x>2 lub x<−2
x∊(−∞:−2) U (2:+∞)
ICSP a o co chodzi
1 paź 17:20
candy12:
1 paź 19:09