równania kwad. z parametrem
na.pomoc.: POMOCY!

Dla jakich wartości parametru m: równanie x
2+mx+2m−2=0 ma dwa pierwiastki, z których
jeden jest sinusem a drugi cosinusem tego samego kąta? 2) jeden z pierwiastków równania
x
2−12x+m=0 jest o 2
√5 większy od drugiego?
1 paź 16:26
loitzl9006:
1) załóżmy że x
1 i x
2 to pierwiastki równania
x
1 = sin α
x
2 = cos α
Ponieważ sin
2α+cos
2α=1, to musi zachodzić x
12+x
22=1
x
12+x
22 = (x
1+x
2)
2−2x
1x
2
(x
1+x
2)
2−2x
1x
2 = 1
Wykorzystaj wzory Viete'a. Oczywiście mają być dwa pierwiastki także dochodzi jeszcze warunek
Δ>0.
2)
zatem, biorąc pod uwagę że a=1 i liczba
√Δ jest dodatnia (bo pierwiastek nie może być
ujemny), to x
2 > x
1
zatem ma zachodzić x
2 = x
1 + 2
√5
czyli x
2 − x
1 = 2
√5
co to jest x
2 − x
1 ?
| −b+√Δ | | −b−√Δ | |
| − |
| = √Δ (bo a jest równe 1) |
| 2a | | 2a | |
√Δ = 2
√5 / ()
2
Δ = 20
Policz deltę i przyrównaj ją do dwudziestu.
1 paź 17:06
Godzio: Mała uwaga
Δ ≥ 0
1 paź 17:15
Godzio:
Do pierwszej części oczywiście
1 paź 17:16
loitzl9006: no tak rzeczywiście, może się zdarzyć taki kąt α że sin α i cos α są równe.
1 paź 17:39