potęgi
gość: Jak zamienić podstawę w potędze? Chodzi o to, że gdy obliczam 220 *
440=220*280=2100 to nie ma takiej odpowiedzi. Są następujące:
a) 260
b) 450
c) 860
d) 8800
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak doprowadzić do wyniku, który byłby w odpowiedziach? Z góry
dziękuję.
1 paź 16:22
Saizou : nie za dużo czasem znaków "="
1 paź 16:23
konrad: 2100=22*50=(22)50=450
1 paź 16:24
Ajtek:
Zrobiłeś pięne przejście z 4
40 na 2
80, ale w drugą strone to już ciężko
1 paź 16:24
Saizou : 2
20*4
40=2
20*(2
2)
40=2
20*2
80=2
100=(2
2)
50=4
50
przeprasza za tamten post bo czasami nie kontaktuje
1 paź 16:25
gość: O, dziękuję. No cóż, po to właśnie stworzono forum żeby się poradzić osób mądrzejszych od
siebie
1 paź 16:26
Piotr:
dobrze zrobil

2
20*4
40= 4
10*4
40=4
50
1 paź 16:26