Pęd/ proporcjonalność odwrotna
guzik90: Zad 1. Pęd ciała jest równy iloczynowi jego masy m, prędkości v. Sporządź wykres zależności
prędkości do masy:
a) jeśli pęd ciała jest równy 48km kg x m /s. Dla podanej wartości pędu wyznacz:
a1)p prędkość z jaką porusza się stała o masie 0.15kg
b) masę pocisku który porusza się z prędkością 800m/sek
Zad. 2 Wielkość P i T są odwrotnie proporcjonalne:
a) jeśli T=50 to P=2. Wyznacz P gdy T=20
b) jeśli t=30, to P=15. Wyznacz T gdy P=90
Zad. 3 Czas pieczenia jest odwrotnie proporcjonalny do temperatury pieczenia. Przyjmując, że
czas potrzebny do upieczenia 3kg pieczeni w temperaturze 175* to 3h, oblicz ile czasu potrzeba
na upieczenie tej pieczeni w 210*.
Jeśli ktoś cokolwiek potrafi zrobić liczę na pomoc i dziękuję bardzo .
1 paź 16:22