Rozwiąż równanie wykładnicze
michal1103: √(0,25)5−x/4=2√x+1−4 Ma wyjść x=0 lub x=24
1 paź 16:03
Piotr:
po lewej pierwiastek jest do 5−x/4 ?
1 paź 16:11
michal1103: dokładnie tak
1 paź 16:15
Piotr:
no to po pierwsze, zalozenie x+1≥0
i bedziesz miec ta sama podstawe potegi wiec mozesz ja opuscic i rozwiazac zwykle rownanie
1 paź 16:21
pigor: ... no to , np. tak : D
r. x+1 ≥0 ⇔ x ≥−1 , czyli
Dr=<−1;+∞}
√(0,25)5− x/4 = 2√x+1−4 ⇔ (
14)
12 (5− 14 x) = 2
√x+1−4 ⇔
⇔ 2
−2*12(5− 14 x) = 2
√x+1−4 ⇔ −5+
14x =
√x+1−4 /* 4 ⇔
⇔ −20+x = 4
√x+1−16 ⇔ x−4= 4
√x+1 /
2 ⇔ (x−4)
2= 16(x+1) i x−4 ≥0 ⇔
⇔ x
2−8x+16= 16x+16 i
x ≥4 stąd i z
Dr ⇒ x
2−24x= 0 i x≥ 4 ⇔
⇔ x(x−24)=0 i x ≥4 ⇒
x=24 − jedyne rozwiązanie równania, bo
x= 0< 4 , a i sprawdź, że nie spełnia danego równania, bo dla x=0
strona L=2
−5 ≠ 2
−3=P . ...
1 paź 16:34
Niedż: p(9−x)
26 wrz 18:58
sara: (
1/2)x≥1
1 paź 17:27
Kasoa: (5×)'
10 lut 08:04