graniastosłup.
xAdax: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny równoramienny , kąt miedzy
przekątnymi wychodzącymi z tego samego wierzchołka, dwoch prostopadłych ścian bocznych ma
miarę 60stopni.wiedząc ze objętość tego taniastosłupa wynosi 32cm. Oblicz pole powierzchni tej
bryły.
Proszę o pomoc
1 paź 15:23
Mila: Pomagam.
1 paź 18:11
Mila: V=32cm3? tak?
1 paź 18:14
xAdax: tak
1 paź 18:19
Mila: Zrobię za godzinę, muszę wyjść.
1 paź 18:21
Mila:

Dane:
α=60
0
V=32cm
2
Szukane:
P
c=?
(1) a
2*H=64
(2) p
2=a
2+H
2
(3) c
2=p
2+p
2−2p*p*cos60 w ΔABC'
(4) c
2=a
2+a
2 w ΔACB
| | 1 | |
z (3 i 4) 2a2=2p2−2p2* |
| |
| | 2 | |
2a
2=p
2⇔ p=ap{2]⇒H=a [możesz sprawdzić (2)]
Podstawiając do (1)
a
3=64
a=4
H=4
| | 1 | |
Pc=(2* |
| *4*4)+3*(4*4)=.. |
| | 2 | |
1 paź 20:17
xAdax: dziękuję
1 paź 20:35
Mila:
1 paź 20:36