Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg ...
Krystian: Tutaj mam prośbe o rozwiązanie tego trochętrudniejszego zadania:
Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg (x−2)do potęgi +(y−3)do potęgi = 25. Bok AB zawiera się w
prostej x−2y+9−0, zaś bok CD w prostej x−y−4=0.
a) Oblicz współrzędne wierzchołków A,B,C,D.
b) Oblicz równanie prostych AD i BC.
c) Oblicz obwód czworokąta ABCD.
d) Oblicz pole czworokąta ABCD.
e) Oblicz współrzędne przecięcia przekątnych AC i BD.
1 paź 15:15
Aga1.:

Rozwiąż dwa układy równań
równanie okrąg + równanie jednej prostej
oraz okrąg+ druga prosta
1 paź 15:30
asdf:
(x − 2)
2 + (y − 3)
2 = 25
Prosta zawierająca punkty CD w okręgu:
x − y − 4 ⇔
y = x − 4
(x − 2)
2 + (
x − 4 − 3)
2 = 25
x
2 − 4x + 4 + x
2 − 14x + 49 = 25
2x
2 − 18x + 28 = 0
Δ = 324 − 224
x
2 = 7
y
1 = x
1 − 4 ⇒ y
1 = −2
y
2 = x
2 − 4 ⇒ y
2 = 3
Współrzędnie punktów:
C = (2; −2)
D = (7; 3)
Reszte podobnie
1 paź 15:44