Matematyka finansowa
Kasieńka: Która firma ubezpieczeniowa zaproponowała ubezpieczonemu najkorzystniejsze warunki?
a) 10 tys. natychmiast
b) jednorazowe odszkodowanie w wysokości 12 tys. płatne za 3 lata
c) wypłatę po 5,5 tys. na początku 1 i 3 roku.
Roczna stopa procentowa wynosi 8% a kapitalizacja jest półroczna.
1 paź 11:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 8% | |
a) 10'000*(1+ |
| )6 = .... |
| | 2 | |
b) 12'000 = 12'000
| | 8% | |
c) 5'500*(1+ |
| )6 + 5'500 = ... |
| | 2 | |
1 paź 14:49
Kasieńka: Myślę że C powinno być zrobione inaczej:
5500 * (1+8%2)6 + 5500 * (1+8%2)2
9 paź 19:36