równanie
mala2:
2x3 = 3xa
Jak to rozwiązać? Proszę o pomoc.
1 paź 11:44
Basia: na pewno tam ma być xa ?
1 paź 11:51
Basia:
a jeżeli tak to co o nim wiadomo ?
od tego zależy dziedzina bo np. (−2)2 istnieje, ale (−2)1/2 nie istnieje
1 paź 11:58
mala2: Dziękuję.
2x3 = 3x ... jaka to liczba i do jakiej potęgi?
Tak jest treść zadania z kartki.
1 paź 12:12
Basia:
prawdę mówiąc nadal nie rozumiem
3x
a − 2x
3 = 0
x
3(3x
a−3−2)=0
x=0 i wtedy a może być dowolną liczbą dodatnią
dla x≠0
3x
a−3 − 2 = 0
odpowiedzi jest nieskończenie
np. x=
23 i a−3=1 czyli a=4
x =
49 i a−3=
12
i tak dalej
1 paź 12:39
mala2: Bardzo dziękuję.
1 paź 12:44
Basia: poprawka:
x=0 i wtedy a może być dowolną liczbą taką, że a−3>0
czyli dowolną liczbą >3
1 paź 13:01