latwa caleczka?
ania: | arctg√x | |
| bardzo prosze o pomoc w zrobieniu tej calki jak sie za to zabrac? |
| 2√x(1+x) | |
1 paź 00:29
Amaz:
Podstawienie: t=√x.
1 paź 00:30
ania: a moglby ktos machnac poczatek? (1 linijkę) dziekuje serdecznie♥
1 paź 00:39
Amaz:
Podstawienie:
t = √x ⇒ t2 = x
dt = dx2√x
1 paź 00:41
ania: Dochodze do całki
| arctg t | |
| dt ? czy aby napewno przez podstawienie? |
| 1+t2 | |
teraz powinnam rozbić tą calkie na dwie? AMAZ mogłbys jeszcze troche policzyc ta caleczke.
Dzieki
1 paź 00:53
ania: lub ktokolwiek inny
1 paź 00:55
Amaz:
Teraz następne podstawienie:
s = arctg t
ds = dt1+t2
1 paź 01:01
ania: Czy moge to tak "machnac"?
u=arctg t v'=1
...
| | t | |
t arctg− Calka |
| (tutaj przez podstawienie A i B) |
| | 1+t2 | |
itd?
...
sama calka
| | t | |
Calka |
| <− prosta calka i na sam koniec podkladam za t? |
| | (t−1)(t+1) | |
Twoim sposobem
a to daje
troszke zmeczona jestem, takze przepraszam za ciezkie rozkminy...
1 paź 01:12
Amaz:
Wynik dobry.
Tak na marginesie: (1+t2) ≠ (t+1)(t−1).
1 paź 01:15
ania: hah, racja spie juz.
Dzieki
1 paź 01:22
ania: czy wynik z calki :
to
prosze o sprawdzenie
1 paź 11:47
pigor: ....ja bym robił np. tak:
| | arcsin√x | | dx | |
∫ |
| dx= ∫ arcsin√x |
| = |
| | √x(1−x) | | √x(1−x) | |
| | dx | |
= | arcsin√x= t ⇒ |
| = dt | = 2 ∫ tdt = 2*12t2+C= |
| | 2√x*√1−x | |
= t
2+C=
(arcsin√x)2 +C =
arc2sin√x+C , a więc jest o.k. − mamy te same wyniki,
choć nie ...

takie same, ale po skróceniu u ciebie przez 2, będą już takie same . ...
1 paź 12:26
ania: Oblicz pole obszaru ogarniczonego krzywymi:
y=cos2x ; prosta y=1−x2 oraz osią Ox
jeszcze takie zadanko
1 paź 12:58
Basia:

wykresem y = 1−x
2 jest parabola; popraw treść
pewnie ma być: prosta y=1−x
0∫
1 [ cos
2x − (1−x) ]dx +
1∫
π/2cos
2xdx =
0∫
π/2cos
2xdx −
0∫
1(1−x)dx
1 paź 13:12
1 paź 13:41
ania: chociaz faktycznie pasowala by tam prosta, ale to zadanie musi byc poprawne (bylo na egzaminie
dla 100osob~~). Dzieki za pomoc
1 paź 13:49
ania: Oblicz pole obszaru ogarniczonego krzywymi:
y=cos2x, y=1−x2 oraz osią Ox
Czy nie trzeba czasami policzyc dwoch calek?
1 paź 14:00
Basia:

no to to jest banalnie proste
te krzywe mają jeden jedyny punkt wspólny (0,1)
zielone obszary są symetryczne względem OY czyli mają takie same pola
P = 2*[
0∫
π/2cos
2xdx −
0∫
1(1−x
2)dx]]
albo bez wykorzystywania symetrii
P =
−π/2∫
π/2cos
2xdx −
−1∫
1(1−x
2)dx
1 paź 14:18