matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
PuRXUTM:
√
3
W trójkącie ABC: IABI=2 cm, IBCI=
cm, IACI = 1,5 cm oblicz cosinusy kątów w tym
2
trójkącie oraz jego pole. z cosinusami nie ma problemu ale z polem jest obliczałem to ze wzoru
1
P=
absinα ten sinus liczyłem z cosinusa który wcześniej wyliczyłem ale wychodzi mi
2
inaczej niż w odpowiedziach
√
23
Wychodzi mi
8
30 wrz 22:45
Eta:
Dobrze Ci wyszło
30 wrz 22:54
PuRXUTM:
chociaż raz
30 wrz 22:56
Eta:
5
√
23
cosα=
to sinα=
4
√
3
4
√
3
√
23
P=
8
30 wrz 22:57
Mila:
też mi tak wyszlo.
30 wrz 23:01
PuRXUTM:
dzięki za sprawdzenie
30 wrz 23:02