pytanie
Joanna: Co się dzieje gdy w nierówności wyjdzie 0<2 lub 0<6 ? x należy do wszystkich rzeczywistych ?
30 wrz 21:58
sushi_gg6397228:
jak nie bylo jakiś załozen i dziedzina była R, to wtedy rozwiazanie x∊R
30 wrz 22:04
Joanna: |x−2| − |x| <4 zrobiłam to przedziałami i wyszło 0<2 , 0<6 i x>1
więc odpowedź ma być x należy do R
30 wrz 22:06
sushi_gg6397228:
odpowiedz jest taka, jaki byl przedzial dla danego "rozbicia"
30 wrz 22:08
Joanna: ale odpowiedź ma być do całości
30 wrz 22:08
Joanna: w odpowiedziach jest że x należy do R
ja tylko nie wiem co zrobić z tym że 0<2 i 0<6
30 wrz 22:09
sushi_gg6397228:
tutaj bez liczenia widac, ze bedzie R, bo liczby roznia sie od siebie o dwa
30 wrz 22:10
sushi_gg6397228:
to jest proste, robisz rozbicia
np
x<− 5 oraz 0<2 prawda , wiec masz (−∞; −5)
−5 ≤ x < 7 oraz 0<6 prawda, wiec masz <−5, 7)
x>≥ 7 oraz 0> −100 prawda wiec masz <7, ∞ )
dodajesz rozwiazania i masz x ∊R
30 wrz 22:13
Joanna: ok a następne mam takie coś :
|x+5| − |x−2| ≤ 3
i zrobiłam przedziałami w jednym wyszło 0≤10 w drugim x ≤10 i w trzecim 0≤−4
a w odpowiedziach jest x należy od −nieskończoności do 0 domknięty
30 wrz 22:14
Joanna: dzięki super wytłumaczenie
30 wrz 22:15
sushi_gg6397228:
a jak wychodzi
np
x< 8
oraz z obliczen x> 4 to rozwiazanie jest (4; 8) jako czesc wspolna przedzialu i tego co
wyszło
8≤x < 15
oraz z obliczen 0<−2 to rozwiazanie zbiór pusty
x≥ 15
oraz z obliczen x<10 to rozwiazanie zbiór pusty
30 wrz 22:19
sushi_gg6397228:
|x+5| − |x−2| ≤ 3
dla x>2 mamy 7 ≤3 sprzecnosc
−5 < x ≤ 2 mamy (x+5) + (x−2) ≤ 3 rozwiazanie 2x ≤0 x≤0 wiec czesc wspolna
(−5,0>
30 wrz 22:23
Joanna: nie rozumiem

skąd jest dla x>2 7
30 wrz 22:27
Joanna: robiłam przedziałami i wyszło :
0≤10
x≤0
0≤−4
30 wrz 22:27
Joanna: rozwiązaniem jest od −nieskończoności do 0
30 wrz 22:28
sushi_gg6397228:
sa dwa miejsca zerowe
−5 oraz 2, wiec rozpatruje w trzech przedzialach
(−∞, −5) (−5, 2) (2, ∞) (konce sobie domykam, gdzie mi sie chce)
i zrzucam |...| dla kazdego przedzialu
(x+5) − (x−2) ≤3
x+5−x+2 ≤ 3
7 ≤ 3 takie cos wychodzi ( sprzecznosc)
30 wrz 22:29
30 wrz 22:31
Joanna: skąd jest 7≤3
ja mam tak:
x+5+x−2≤3 czyli
2x≤0
x≤0
30 wrz 22:31
sushi_gg6397228:
jak stoi minus przed nawiasem, to sie zmienia wszystkie cyferki na przeciwne a nie tylko
pierwsza z nich
30 wrz 22:33
Joanna: robię według tego przykładu ale dziwnie mi wychodzi
30 wrz 22:33
Joanna: wyszły trzy przedziały a nie jeden i zmieniłam wszystkie
30 wrz 22:35
sushi_gg6397228:
zapisz kazdy warunek przedzial na osobnej kartce, a nie miesz odpowiedzi
7≤3 jest dla x>2 a Ty liczysz dla (−5,2 )
30 wrz 22:35
Joanna: wyszły trzy przedziały a nie jeden i zmieniłam wszystkie
30 wrz 22:36
Joanna: już nic nie rozumiem
30 wrz 22:36
sushi_gg6397228:
dla x> 2 masz rozpisany przyklad i wychodzi 7≤ 3 ===SPRZECZNOŚĆ
30 wrz 22:37
sushi_gg6397228:
DLA X>2 OBA PRZEDZIALY SA DODATNIE
(X+5) − (X−2) ≤3
X+5−X+2 ≤3
7≤3 KROPKA
30 wrz 22:38
Joanna: Mogę prosić o rozwiązanie całego przykładu krok po kroku ?
|x−2| − |x| <4
moge też napisać jak ja to mam
30 wrz 22:38
Joanna: były dwa przedziały dwa wyszły sprzeczne a jeden x>1
a w odpowiedziach jest że x należy do R
30 wrz 22:39
sushi_gg6397228:
dla 2 punktow, sa 3 przedzialy
(−∞, a) (a, b) (b, +∞) i na kazdym przedziale rozpatrujemy funkcje
masz rozpisane
nie bede 5 raz tego samego pisal
30 wrz 22:41
Joanna: zakręciłam się już może na dzisiaj już starczy rozwiązywania zadań
30 wrz 22:42
Joanna: Już rozumiem te przykłady. w końcu
30 wrz 22:44
Joanna: Już rozumiem te przykłady. w końcu
30 wrz 22:44
Joanna: Teraz mam takie coś |x+3| − |x−1| > 1
wyszły mi trzy przedziały
w jednym 0>5 czyli sprzeczność
w drugim 4>1
i w trzecim x> −0,5
a w odp jest x należy od − 0,5 do nieskończoności czyli jest ok
ale mam pytanie co się robi z tym że 4>1 bo to jest prawda ale czy to ma jakieś znaczenie ?
30 wrz 22:49
Joanna: Teraz mam takie coś |x+3| − |x−1| > 1
wyszły mi trzy przedziały
w jednym 0>5 czyli sprzeczność
w drugim 4>1
i w trzecim x> −0,5
a w odp jest x należy od − 0,5 do nieskończoności czyli jest ok
ale mam pytanie co się robi z tym że 4>1 bo to jest prawda ale czy to ma jakieś znaczenie ?
30 wrz 22:49
Basia:
rozwiązuj po kolei, wtedy się nie pogubisz:
1.
x∊(−∞;−3)
x<−3 ⇒ x+3<0 ⇒ |x+3| = −(x+3) = −x−3
x<−3 ⇒ x−1< −3−1= −4<0 ⇒ |x−1| = −(x−1) = −x+1
i masz nierówność
−x−3−(−x+1)>1
−x−3+x−1>1
−4>1
nierówność fałszywa dla każdego x z przedziału (−∞;−3)
czyli żadna liczba z przedziału (−∞;−3) nie należy do zb.rozwiązań nierówności
lub
2. x∊<−3;1)
x≥−3 ⇒ x+3≥0 ⇒ |x+3|=x+3
x<1 ⇒ x−1<0 ⇒ |x−1| = −(x−1) = −x+1
i masz nierówność
x+3−(−x+1)>1
x+3+x−1>1
2x > −1
x>−12
UWAGA !
to nie daje przedziału (−12;+∞) bo musisz uwzględnić założenie, że x∊<−3;1)
czyli x∊<−3;1)∩(−12;+∞) = (−12,1)
czyli każda liczba z przedziału (−12;1) należy do zb.rozwiązań nierówności
lub
3.
x∊<1;+∞)
x≥1 ⇒ x+3≥4>0 ⇒ |x+3|=x+3
x≥1 ⇒x−1≥0 ⇒ |x−1|=x−1
i masz nierówność
x+3−(x−1)>1
x+3−x+1>1
4>1
nierówność prawdziwa dla każdego x z przedziału <1;+∞)
czyli każda liczba z przedziału <1;+∞) należy do zb.rozwiązań nierówności
z tego wynika, że zbiorem rozwiązań jest:
(−12,1)∪<1;+∞) = <−12;+∞)
1 paź 02:23
Basia: oczywiście miało być na końcu (−12;+∞)
1 paź 03:36