Jak to zrobic?
sami: ciąg (−3,1,5) jest nieskończonym ciągiem arytmetycznym. które wyrazy tego ciągu należą do
przedziału (1000;1010)?
30 wrz 21:54
sushi_gg6397228:
1000<an< 1010
a1=..
r=..
an= ...
30 wrz 22:00
Czarek1994:
a1 = −3
a2 = 1
a3 = 5
r = 4
an = a1 + (n−1)r − wzór na n−ty wyraz ciągu
a252 = −3 + 251*4 =−3 + 1004 = 1001 − bierzemy wartość 252 bo mamy wziąć liczby z przedziału
od 1000
i teraz dodajemy sobie do wartości 1001 r=4
więc będą to te liczby 1001, 1005 i 1009
Ja to zadanie zrobił bym właśnie tak
30 wrz 22:07