Znaleźć granicę funkcji/
kazik: lim x→0 sin3xsin7x
30 wrz 21:51
Mila: | | (sin3x)' | | 3 | |
limx→0 |
| = |
| |
| | (sin7x)' | | 7 | |
30 wrz 21:56
ewa: reguła de'Hospitala , symbol U{0}[0}
30 wrz 21:57
Krzysiek: | | sinx | |
lub skorzystać z tego, że limx→0 |
| =1 |
| | x | |
30 wrz 22:01
kazik: mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
1 paź 10:19
Basia: czy przerabiałeś już pochodne i czy znasz regułę de l'Hospitala ?
pytam, żeby wybrać właściwy sposób rozwiązania
1 paź 10:48
pigor: ... , np. tak :
| | sin3x | | 3 | | 7x | | sin3x | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| * |
| * |
| = |
| | sin7x | | 7 | | 3x | | sin7x | |
| | 3 | | | | 3 | | 1 | | 3 | |
= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| .  |
| | 7 | | | | 7 | | 1 | | 7 | |
1 paź 11:01