wzory skróconego mnożenia - mętlik w głowie
zagubiony w wzorach: 7. Oblicz
a. (2−3√3)(2−3√3)
b. (7+5√2)(5√2+7)
c. (4√5+√3)(4√5−√3)
d. (√6−3√3)2
zagubiłem sę troszkę w wzorach skróconego mnożenia i nie wiem czy mam dobrze zadania zrobione,
nie wiem czy dobrze używam wzorów pomocy !
30 wrz 21:35
sushi_gg6397228:
to zapisz co tam "wyprodukowales"
30 wrz 21:38
sushi_gg6397228:
nie umiesz korzystac ze wzorow, to wymnazasz (a+b)*(a+b) nawias przez nawias i po kłopocie
30 wrz 21:39
Kinga:
a. (2−√3)(2−√3) = (2−√3)2 = 22−2*2*√3+√32
b. (7+5√2)(5√2+7) = (7+5√2)2 = 72+2*7*5√2+(5√2)2
c. (4√5+√3)(4√5−√3) = (4√5)2−√32
d. (√6−3√3)2 = √62−2*√6*(3√3)+(3√3)2
30 wrz 21:42
Piotr:
no i dobrze. dokoncz teraz.
np (√3)2= 3
30 wrz 21:50
zagubiony w wzorach: DZIĘKI

dzisiaj już wszystko wyszło mi dobrze. wczoraj za duże zmęczenie
1 paź 17:41