sprawdzenie
olaxmat: napisz równanie prostej przechodzącej przez początek ukł. współ.tworzącej z prostą y=2 kąt o
mierze π/4wiem że π/4=45
z tw talesa policzylam katy, wyszlo mi g=−x
bo b=0
proszę sprawdzić!
30 wrz 20:21
pigor: z warunków zadania
y= x lub
y= −x to szukane proste . ...
30 wrz 20:42
olaxmat: czyli źle rozwiązałam?
30 wrz 20:44
olaxmat: up
30 wrz 23:14
Mila:

y=ax rownanie prostej przechodzącej przez punkt (0;0)
a =tgα, gdzie α to kąt nachylenia prostej do osi OX
prosta y=2 jest równoległa do OX
to,
a=tg45=1
y=x
30 wrz 23:44
pigor: ... kąt z prostą y=2 to nie to samo, co kąt z dodatnim kierunkiem osi Ox . ...
30 wrz 23:47
Mila: Czyli dokładamy
y=−x
1 paź 00:03