;
ula: Jeżeli a:b=12, b:c=1/6 oraz a+c=50 to wartość liczby b jest równa ?
30 wrz 19:59
sushi_gg6397228:
z 1 masz
a=12b
z 2 masz
6b= c
i podstawiasz za a,c do 3 rownania
30 wrz 20:04
ula: ?
30 wrz 20:17
sushi_gg6397228:
odpowiedz nieprawidlowa
30 wrz 20:19
ula: przepraszam ale jestem z matmy bardzo kiepska. więc też nie wszystko rozumiem
30 wrz 20:20
Eta:
| | a | | b | | 1 | |
|
| = 12 ⇒ a= 12b i |
| = |
| ⇒ c= 6b |
| | b | | c | | 6 | |
teraz 12b+6b= 50 ⇒ 18b= 50 ⇒ b=.......
Nie pisz
ula,że i dokończyć nie potrafisz?
30 wrz 20:36