wykres
adaś:
| | x−3 | |
Wykres funkcji f(x) = |
| przesunięto o wektor [−2,1],a nastepnie przesunięty |
| | x2−x−6 | |
wykres odbito symetrycznie względem początku układu współrzędnych. Otrzymano wykres pewnej
funkcji g. Znajdź wzór i wyznacz dziedzinę funkcji g.
| | −x2+4x+5 | |
Odpowiedz to: |
| |
| | x2−3x−4 | |
Zapisałem wzór funkcji g(x)= f(x+2)+1 , po przekształceniach wyszło mi:
| x2+4x−5 | |
| ,trzeba go jeszcze odbić symetrycznie , ale nie wiem jak tu to zrobić, |
| x2+3x−4 | |
proszę o pomoc
30 wrz 19:51
adaś: pomoże ktoś?
30 wrz 20:12
sushi_gg6397228:
rozłoż mianownik na czynniki i wyznacz dziedzine funkcji f(x)
30 wrz 20:18
adaś: ale jak dojść do ostatecznej postaci?
30 wrz 20:28
sushi_gg6397228:
najpierw wykonaj polecenie, to potem juz bedzie pryszcz
30 wrz 20:30
adaś: dobra, a więc zatem dziedzina to: R\{−1;4} , and?
30 wrz 20:36
sushi_gg6397228:
x2−x−6= .... postac iloczynowa
źle policzona dziedzina
30 wrz 20:49
adaś: aha o ten mianownik Tobie chodzi, zatem dziedzina to : R\{−2;3}
30 wrz 20:51
sushi_gg6397228:
postac iloczynowa to ...
30 wrz 21:00
adaś:
−(x−2)(x+3)
30 wrz 21:06
adaś: sory , (x+2)(x−3)
30 wrz 21:07
krystek: oj Adaś.
a(x−x1)(x−x2)
30 wrz 21:07
sushi_gg6397228:
f(x)=... + dziedzina
30 wrz 21:13
adaś: nie rozumiem teraz o co Tobie chodzi
30 wrz 21:19
sushi_gg6397228:
godzine czasu rozpisujesz fukcje wyjsciowa f(x)
zamienic jej mianownik na postac iloczynowa i potem skrocic
i jest wtedy łatwiejsza postac do przekształcen
30 wrz 21:22
adaś: | | x2+4x−5 | |
sądzę że tak można zrobić to co mi wyszło po przekształceniu to : |
| dla |
| | x2+3x−4 | |
| | −x2−4x−5 | |
−g(−x) to będzie |
| = i teraz te dwa minusy przy obu x2 dadzą plus , jak |
| | −x2−3x−4 | |
to rozumieć?
30 wrz 21:26
sushi_gg6397228:
przeciez tam wyjda inne miejsce zerowe niz w Twoich obliczeniach
30 wrz 21:29
adaś:
| | x−3 | |
no przecież za x tutaj → |
| podstawiłem x+2, zgodnie z treścią "przesunięto o |
| | x2−x−6 | |
| | x2+4x−5 | |
wektor [−2,1]" ,gdy to podstawiłem to otrzymałem |
| , a wynik ma wyjść |
| | x2+3x−4 | |
| | −x2−4x−5 | |
zatem dla −g(−x) , najpierw zmieniam znak x na przeciwny czyli |
| , potem |
| | −x2−3x−4 | |
całą funkcję na ujemny i jak to będzie wyglądało ?
30 wrz 21:35
Krzysiek : Adas przeciez musisz czytac to co Ci pisza koledzy. ja z racji juz podeszlego wieku nie
wszystko pamietam . Kolega pisze Ci zebys rozlozyl mianownik na postac iloczynowa to
przeciez zrobiles juz Zapisales ja w postaci (x+2)(x−3) Dziedzine musisz wyznaczyc bo masz
postazc A/B gdzie B≠0 Teaz bedziesz mial tak x−3/(x+2)(x−3) . zapisz to sobie w postaci
kreski ulamkowej i zobacz czy sie cos nie skroci . No skroci ci sie x−3 w liczniku i bedzie 1
i (x−3) w mianowniku i zostanie (x+2) . Po uproszceniach bedzie wygladalo to tak f(x) =.
1/x+2. Zapisz to sobie w postaci kreski ulamkowej i zobacz jaki to bedzie wykres .Bedzie to
hiperbola 1/x przesunieta w lewo czy w prawo o 2 jesdnostki . sam juz zobacz . dalej juz
koledzy pomoga .
30 wrz 22:06
Krzysiek : W ogole wydaje mi sie ze to bedzie zla odowiedz nie liczylem tego ale jesli Ty piszesz (post
wyzej ze za x postawiasz x+2 to to czemu ty mnozysz( x−3)(x+2) i do tego dodajesz 1 na gorze
. Przeciez za x masz podstawic x+2 czyli powinno byc x+2 −3+1 jezeli juz dodajesz ten wektor
tak mi sie wydaje . . KOledzy poprawia ale jezeli masz uproszczony wykres funkcji f(x) =1/x+2
to teraz powinies ta funkcjre przesunac o wektor [−2,1] i napisac wzor tej funkcji czyli ten
przesuniety wykres tej funkcji bedzie mial wzor f(x)=1/x+2− (−2) i do calosci dodajesz 1 .
czyli f(x)= 1/x+4 i do tego dodaljesz 1 Teaz ten przesuniety wykres odbijasz wzgledem
srodka ukladu wspolrzednych i masz funkcje g =−f(−x). Jesli cos namotalem to prosze poprawic .
1 paź 23:26
Krzysiek : | | 1 | |
Adas Teraz wracajac do funkcji f(x)= |
| +1to to dziedzina tej funkcji bedzie R\{−4,1} bo |
| | x+4 | |
dziedzina wyjsciowej funkcji bylo R\{−2,3} a przesunelismy wykres o dwie jednostki w lewo
Teraz jak bedzie wygladala nasza funkcja po odbiciu wzgledem ukladu wspolrzednych. Napisalem
CI z e wzor naszej funkcji bedzie taki g(x)=−f(−x). Teraz jesli nasza funkcja
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| +1⇒−f(−x) bedzie miala postac g(x)=−f(−x)=−( |
| +1)= |
| −1. Dziedzina |
| | x+4 | | −x+4 | | x−4 | |
tej funkcji g(x) bedzie {4,−1}
3 paź 21:45
Krzysiek : Ostatnie zdanie ma byc dziedzina tej funkcji bedzie R\{4,−1}.
4 paź 00:06