wart bezwzgl
Marcin:
|2x−1| = 4x+5 Bardzo prosze o rozwiazanie!
30 wrz 19:35
Marcin: ?
30 wrz 19:45
Aga1.: I2x−1I=4x+5
1)Gdy 2x−1≥0, to
2x−1=4x+5
rozwiąż
2)gdy 2x−1<0, to
1−2x=4x+5
dokończ
30 wrz 19:47
krystek: zał 4x+5≥0
i teraz dla
30 wrz 19:48
30 wrz 19:48
pigor: ... np. tak : z definicji wartości bezwzględnej dane równanie
ma rozwiązanie (o ile istnieje) ⇔
⇔
|2x−1|= 4x+5 ⇔ 4x+5 ≥0 ∧ (2x−1= 4x+5 ∨ 2x−1= −4x−5) ⇔
⇔ 4x ≥ −5 ∧ (−6= 2x ∨ 6x= −4) ⇔
x ≥ − 54 ∧ (x=−3 ∨
x= −23) ⇔
⇔
x=−23 − szukane
rozwiązanie danego równania . ...
30 wrz 19:56