Własności funkcji
Matt123: Czy ktoś mógłby mi wyjaśnij na jakimkolwiek przykładzie jak narysowac wykres funkcji
Z góry dziękuje za pomoc
30 wrz 19:33
sushi_gg6397228:
pozbądz się modułu
oraz musi byc chociaz jakis wzorek na f(x)
30 wrz 19:36
Matt123: no tp powiedzmy ze moj wzór to 2x+6. Jak po kolei powinienem postępować
30 wrz 19:39
sushi_gg6397228:
|....| to patrzysz dla jakich x wyrazenie jest dodatnie a dla jakich ujemne
i potem masz
np:
x > a
dla x< a
30 wrz 19:44
Aga1.: | 2x+6 | | 2x+6 | |
| = |
| =1, gdy 2x+6>0 |
| I2x+6I | | 2x+6 | |
| 2x+6 | | 2x+6 | |
| = |
| =−1, gdy 2x+6<0 |
| I2x+6I | | −(2x+6) | |
30 wrz 19:44
Mila:

Do przykładu Ady dodam: 2x+6≠0⇔x≠−3
D=R\{3}
2x+6>0⇔2x>−6
x>−3
|2x+6|=2x+6
30 wrz 22:37